Нови прописи ЕУ направили гужву на границама

САРАЈЕВО │ Страх од тероризма прави гужве на границама у региону! На снагу ступају нова правила на граничним прелазима Европске уније. Нове, строже контроле, по директиви из Брисела, полиција спроводи од поноћи, а оне би, страхује се, могле довести до великих гужви.

У броби против тероризма – јаче контроле на границама. Од поноћи за улазак у Европску унију важе нова правила. Путници који међу првима у 26 земаља Шенгена улазе по детаљнијим контролама, за њих су чули и углавном их поздрављају.

Нове мјере не односе се на рад Граничне полције БиХ, па ће процедуре приликом изласка и уласка у земљу бити исте. Ипак, гужва с друге стране прелаза правиће проблеме и домаћим службеницима, али упркос очекивањима, први дан протекао је без проблема.

„Ситуација је редовна. На подручју које покрива Граични прелаз Градишка на граничним прелазима нема гужве нити дужих задржавања“, каже Александар Космајац, шеф смјене на Граничном прелазу Градишка.

У досадашњој пракси било је довољно да службеници Граничне полиције обаве основну контролу путника једноставном провјером путних докумената.

Сада ће се документа провјеравати у Шенгенском систему информација, Интерполовој бази података украдених и изгубљених путних докумената, те у државној бази података за украдене, злоупотребљене, изгубљене и оштећене путне документе.

Такође, већ у прилазу на границу регистрације ће бити снимљене и провјерене. Од данас нема разлике између грађана Европске уније и оних који то нису. Нове мјере највише ће осјетити грађани Европске уније, ненавикли на строге провјере.

„Продужиће се вријеме проведбе, то је 10 секунди по особи. Али ако рачунамо да је прошле године преко 160 милиона прелазака границе било од чега се око 75% односило на држављане Европске уније у које рачунамо и држављане Хрватске, рачунајте пута 10 секунди, то је дуже вријеме чекања“, рекао је Дражен Хорват из Управе за границу Републике Хрватске.

Прве посљедице нових мјера контроле најбоље су се видјеле на граници између Словеније и Хрватске. С обје стране границе вријеме чекања за аутобусе било је око два сата.

„Имамо могућност повећати број трака уколико буде потребе. Немамо прецизне информације о томе за колико ће се продужити вријеме чекања на граници, али не можемо ни гарантовати да се то неће осјетити“, каже Генерални управник полиције Словеније Марјан Фанк.

Праве посљедице нових мјера најбоље ће се видјети наредног викенда. Васкршњи празници биће одличан тест, јер су и до сада у то вријеме на границама велике гужве.

РТРС