Нови снимци Месића: Сви Срби под један кишобран на Јелачићевом тргу

На интернету се појавио нови снимак говора Стјепана Месића почетком деведесетих.

Датум је 18. март 1990. године, а на снимку, објављеном на Фејсбук страници Радиосендунга Крос, радија за исељенике, Месић говори о Удби, Исусу, Србима…

Месић је у овом говору у Карлсруеу, како наводи Индекс, био пун хвале за ХДЗ.

„ХДЗ многи нападају, видјели сте да има пуно покрета који су и радикалнији од нас. Али њих нитко не напада, могу говорити што желе. Ми смо странка која се бори за грађанске слободе свих, за равноправност свих Хрвата и оних који сматрају Хрватску својом домовином. Ми нисмо реваншисти. Они који су злоупотребљавали власт до сада могу бити сигурни да ће им бити боље него што је нама било док су они имали власт“, говорио је Месић.

Причао је и да су Хрвати кроз историју „својим сусједима нудили своје вратове да нас јашу, јашили су нас Турци, Талијани, Мађари, српска олигархија…“ те да је режим могао да влада путем своје режимске, партијске полиције, али да се народ сада освијестио и да „више нема партијских армија и полиција“.

„Питали су ме што ће бити с тим пустим удбовцима и политичарима који су смицалицама долазили на позиције. Морамо им поручити да ће ићи радити послове за које су способни. Ако има неки доушник, нека остави оловку јер овдје се све снима. Само нека узме снимку и пошаље је на адресу“, поручио је Месић.

„Они су видјели да је тешко од Хрвата направити Југословена, да је тешко од Србина направити Југословена, па су кренули од мијешних бракова, требало је створити нову, југословенску нацију. Кад то преведемо, видите с којим глупостима су заглупљивали наш народ и држали да се нећемо досјетити које су то све бедастоће. Једна бедастоћа је да сада плаше ХДЗ другима, а друге плаше ХДЗ-ом. Плаше углавном Србе у Хрватској. Сваки Србин у Хрватској мора знати, ако Хрватску сматра својом домовином, он је добродошао. Али под условом да ради за добро домовине, а не за Милошевића и Шешеља“, рекао је Месић и изазвао велик аплауз.

„Не за оне брадате сподобе које нам пријете митинзима. Видјели сте митинг на Петровој гори са шајкачама, кокардама и српским заставама у срцу Хрватске. Ту је посљедњи хрватски владар Петар Свачић изгубио живот, а Хрватска своју сувереност. Хтјели су нам забити нож у срце и рећи да ћемо и ту изгубити сувереност, преварили су се. Пријете да ће митинг одржати у Загребу на Тргу бана Јелачића, али морамо им поручити: сви који дођу на Трг, стаће под један кишобран“, говорио је Месић.

„Срби у Хрватској имају право на аутономност, али културну. Немају право хрватски народ прозивати како ће звати свој језик. Ми га више од хиљаду година зовемо хрватским, хрватски ће и остати“, говорио је Месић.

Индекс.хр