Нови успјеси младих физичара из требињске гимназије

Требињски  гимназијалци – Ања Дучић и Радош Радовановић  освојили су друго, односно четврто мјесто на такмичењу средњошколаца региона у извођењу експеримената из физике, одржаном овог викенда у Алексинцу, у оквиру 7. међународне конференције о настави физике у средњим школама.

Ања Дучић, ученик другог разреда ове школе, представила је „Хелмхолцов резонатор“, којим се енергија звука претвара у механички рад, док је ученик првог разреда Радош Радовановић, чији је ментор професор Ненад Грковић,  приказао „Рубенсову цијев“- такозване „веселе пламентове“ или „стојеће таласе“ у цијеви.

Ања је задовољна постигнутим успјехом и захвална је свом ментору професору Максиму Мичети.

Пресрећна сам јер су сви представљени радови били веома квалитетни и значајни за приказ и разумијевање физичких појава. Физичка суштина мога рада темељи се на покретању предмета звуком примјеном Хелмхолцове резонанције„, истакла је Дучићева.

Професор Ненад Грковић задовољан је успјехом Радоша Радовановића, истичући да је будућност пред њим.

„Радош је тек први разред, наредне године очекујем његов још бољи пласман, у  јакој конкуренцији постигао је одличан резултат, а његова ‘Рубенсова цијев’ је нарочито похваљена“, каже Грковић.

Он додаје да је од бројних пристиглих ученичких радова из земаља у окружењу – Србије, Црне Горе, Македоније, Бугарске, Румуније, Словеније,Хрватске, само десетак ушло у најужи избор, чиме је успјех требињских гимназијалаца још значајнији.

Требињски гимназијалци постигли су завидне резултате и на регионалном такмичењу из физике, одржаном протеклог викенда у Билећи.

Шесторо гимназијалаца заузели су прва три мјеста, међу којима су се ученик четвртог разреда Момчило Братић и три године млађа Ивана Радовановић пласирали на републичко такмичење из овог предмета.

У категорији четвртих разреда друго мјесто припало је Ивани Кашиковић, међу ученицима других разреда друго мјесто подијелили су такође требињски гимназијалци Лука Сушић и Анастасија Миленић, док је у категорији трећих разреда друга била Ања Дучић.

„Од неких ученика смо очекивали и више, други су нас позитивно изненадили, генерално – задовољни смо“, каже Грковић.

В.М. (Фото: архив)