Нови Закон о спорту ступио на снагу

Sportista godine 2012

БЕОГРАД I Спорт мора да буде приступачнији свим грађанима Србије, а поготову деци и најмлађима. Баш због тога нови закон се у великој мери бави питањем како да олакшамо буџет родитеља, рекао је Вања Удовичић.

Удовичић је рекао да је главна предност новог Закона о спорту, који је данас ступио на снагу, побољшање сваког облика рада са децом.

„Спорт мора да буде приступачнији свим грађанима Србије, а поготову деци и најмлађима. Баш због тога нови закон се у великој мери бави питањем како да олакшамо буџет родитеља. Велика је новина и то што ће здравствени прегледи за децу од шест до 14 година убудуће бити бесплатни, а родитељима ће свакако бити од помоћи то што висина чланарине за малолетнике не може да буде већа од 10 одсто од просечне зараде на нивоу Србије“, рекао је Удовичић.

Он је нагласио и да ће нови Закон о спорту заштитити младе српске спортисте јер прописује да уговори о посредовању са менаџерима могу да се закључе на највише две године.

„Не желим да наши спортисти, а посебно деца, постају нека врста власништва других. Уговори морају бити оверени у складу са законом, а када се закључују са децом сагласност морају дати оба родитеља – због сигурности наше деце смо и пооштрили смо критеријуме. Чврсто сам се залагао за сваку од тих ствари, јер ми је заштита деце најважнија“, рекао је министар.

„Исто тако смо мислили и на врхунске спортисте па је уведено и њихово обавезно осигурање за време наступа за репрезентацију“, додао је Удовичић.

Закон, такође, прописује да ниједна организација у области спорта не може да добије више од 20 одсто од укупног буџета опредељеног за спорт, уводи се јединствени визуелни идентитет репрезентације, пооштравају санкције за недолично понашање на спортским приредбама…

„Данас могу слободно да кажем да је ово закон који је донео спорт. Ово је само почетак, тек нам предстоји тежак посао и свом снагом ћу се борити да спровођењем овог закона у великој мери унапредимо систем спорта у Србији“, закључио је Удовичић.
Бета