Новине у додјели јавних признања Града Требиња – од врста, дизајна, до термина уручења

ТРЕБИЊЕ │ Одлуке о признањима која заслужним појединцима и колективима додјељује Град Требиња нису донесене за прошлу годину па неће бити ни уручене на предстојећој Светосавској академији, како је то била пракса посљедњих година.

Разлог је нова одлука о јавним признањима Града Требиња, усвојена на посљедњој сједици Скупштине града, која је уз врсте признања дефинисала и нове термине уручења, „уозбиљила“ критеријуме за додјелу и процедуре кандидовања и избора добитника признања, али и прописала – да признања Града Требиња, у свом материјалном опредмећењу, морају имати и прецизно утврђен дизајн.

Одлуком су дефинисане четири врсте признања које додјељује Град Требиње: Почасни грађанин, Повеља Града Требиња, Захвалница Града Требиња, које ће се додјељивати на славу града – Свето Преображење Господње, те Светосавска награда, која ће бити уручивана на Светосавским свечаностима.

Предсједник Скупштине града Драгослав Бањак појашњава да од доношења нове одлуке, 18. децембра прошле године, није било времена да се и у пракси проведе све што је одлуком прописано.

„Прво, прекратак је рок за конкурс, пошто свако ово признање предвиђа једну врсту конкурса и прилично обимну документацију коју је свако ко жели некога да предложи за признање дужан да прикупи. Друго, још важније, јесте чињеница да је најприје потребно формирати посебну стручну комисију, која ће дефинисати изглед и садржај не само документа јавног признања већ и пратећег поклона, што ће, између осталог, бити и неки златник“, каже Бањак.

Он истиче да је већ са Одсјеком за дизајн Академије ликовних умјетности у Требињу начелно договорено да њиховом стручном кадру буде повјерено дизајнирање докумената и пригодних награда за требињска јавна признања, те да се прва уручења заслужним по новој одлуци о јавним признањима могу очекивати за крсну славу града.

Појашњава да је доношење нове одлуке мотивисано потребом да се уведе више реда у праксу додјеле јавних признања, те да се раније дефинисано у овој области усагласи са постојећим прописима.

За изузетне заслуге у унапређењу привредног и друштвеног развоја нашег града – Требиње ће звањем Почасног грађанина награђивати појединце које не живе у Требињу, а Повељом града своје заслужне грађане или правна лица, Захвалница је јавно признање за донације или допринос кроз неку општепризнату дјелатност, док се Светосавска награда додјељује најзаслужнијим Требињцима за постигнућа у области васпитно-образовног рада.

Р.С.