Novosadski studenti upoznati o funkcionisanju energetskih objekata

turbina_1412322705_672x0
TREBINJE/NEVESINJE | Grupa studenata završne godine Građevinskog odsjeka Fakulteta tehničkih nauka /FTN/ u Novom Sadu upoznala se o realizaciji važnih energetskih projekata i funkcionisanju hidrosistema u Hercegovini.
U okviru stručne ekskurzije oko 60 studenata je tokom vikenda posjetilo Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/, a u Nevesinju su prisustvovali predavanju o hidroenergetskom projektu „Gornji horizonti“, čija realizacija je u toku.
Glavni inženjer u Hidroelektrani /HE/ „Dabar“ Ranko Okuka objasnio je koncepciju čitavog projekta „Gornji horizonti“ i predstavio planove za izgradnju pojedinačnih energetskih objekata.
On je naglasio da će budućim građevinskim inženjerima praktično upoznavanje o ovom veoma važnom projektu biti značajna baza za dalja usavršavanja.
Okuka, koji je i asistent na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, kaže da je i ranije bila praksa da studenti završne godine građevine odlaze na stručna putovanja po Srbiji, ali je ovo prvi put da ekskurziju realizuju u Hercegovini.
Asistent na FTN Miloš Šešlija istakao je zadovoljstvo što je studentima omogućeno da se praktično upoznaju o kompletnom sistemu HET-a, te što su od stručnih ljudi dobili i osnovne podatke o velikom projektu „Gornji horizonti“.
Srna