„Новости“: Сарајево прислушкује званичнике из Србије

САРАЈЕВО │ Безбједносна агенција БиХ већ пола године спроводи појачане обавјештајне мјере према званичницима Србије и људима са којима се они састају, које подразумијевају и прислушкивање, пишу „Вечерње новости“.

Те мјере, наводи лист, укључују снимање њихових разговора, као и праћење и надзор приликом доласка у БиХ.

Акција, усмјерена према Србији, њеним грађанима и институцијама води се под шифром „Ушће“, а њено постојање доказује документ до којег је дошао лист, а који има назив „Приједлог за завођење обавјештајног продора“.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић је потврдио да Србија има сазнања о обавјештајним мјерама према њеним званичницима.

„Добили смо одређене информације из безбједносних служби да је било таквих покушаја и да су вјероватно на територији БиХ неки од наших функционера били под мјерама надзора“, рекао је Стефановић, наводећи да то не говори у прилог доброј сарадњи.

Да ствари на безбједносном и обавјештајно плану између Србије и БиХ у најмању руку не функционишу, Стефановић илуструје и ситуацијом у вези са нападом на премијера Србије Александра Вучића у Сребреници.

Он подсјећа да је Србија у том случају имала конкретне доказе, фотографије, снимке и свједоке да су људи, који су покушали да линчују Вучића имали пропуснице са именом и презименом, али да нико од њих није саслушан, нити процесуиран.

„Поставља се питање политичке воље и намјера власти БиХ. Ако је премијер прешао преко тога и наставио да пружа руку помирења, а Србија жели да допринесе стабилности БиХ, онда је право питање за те службе, колико се осјећају комфорно зато што један такав случај није ријешен“, додао је он.

Стефановић каже да су званичници и држављани Србије ипак сигурни и да безбједносне службе имају начине да одговоре на овакве мјере.

Саговорник „Новости“ из безбједносног сектора је рекао да српске службе имају одговор на „агресиван обавјештајни наступ из БиХ према Србији и Републици Српској“.

„Регистровали смо те активности и сигурно ћемо имати одговор. Наш одговор биће примерен висини испољене претње“, рекао је овај извор, наводећи да су српске службе у стању да одрже стабилно безбједносно стање, упркос непрофесионалним поступцима служби БиХ.

Исти извор истиче да је апсурд већи што у тим насртајима учествују и појединци српске националности, који су врло посвећени обављању ових задатака, што излази из оквира професионалног и залази у домет политичких и националних питања.

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић је рекао да је покретање обавјештајне акције против Србије прворазредни скандал јер је ОБА окарактерисала Србију као безбједносног непријатеља, иако је Србија гарант Дејтонског споразума.

Он подсјећа да се крајем августа појавила информација да је ОБА покренула акцију „Врућа касна јесен – рана зима“, са циљем дестабилизације Републике Српске и Србије, али да је та агенција одмах то демантовала.

У документу обавјештајаца из БиХ, под ознаком „тајно“ као иницијатор приједлога потписан је стручни сарадник у ОБА Екрем Пита.

Према наводима из документа, оперативци ОБА дошли су прије неколико мјесеци до информација да постоји „константан и офанзиван обавјештајни наступ више обавјештајно-безбједносних служби Србије према појединим грађанима и институцијама БиХ“.

То је оцијењено као озбиљна пријетња за безбједност БиХ, па је закључено да се због тога морају предузети посебне мјере на терену.

Како се наводи у документу, према потреби, у склопу акције „Ушће“, примјењиваће се и оперативно-техничке мјере под називом „Кров“, „Бор“, „Шумар“, „Ловац“, „Брод“, „Море“, „Слалом“, „Ехо“ и друге.

Агенције