О имовини СПЦ нема шта да се преговара

374146_1
БЕОГРАД │ Игуманија Манастира Соколице на Косову и Метохији мати Макарија каже да о имовини Српске православне цркве /СПЦ/ у тој покрајини нема шта да се преговара у оквиру дијалога Београда и Приштине, нити са било ким из ЕУ, јер је то неприкосновена црквена својина.

„Имовина СПЦ је давно записана у пуноважним тапијама, а у новије време у катастру сваке општине. Имовина манастира Соколице, сваког манастира и сваког храма је неприкосновена имовина СПЦ“, рекла је мати Макарија за „Вечерње новости“.

Што се тиче опасности да у наредном периоду дође до нових напада на православне светиње на Космету, она сматра да је могуће да се догоде чарке око српских манастира, али да се нада да оне неће угрозити безбједност светиња, потогото што је дошло вријеме да се и Албанци у невољи обраћају поново српским светињама за помоћ.

Коментаришући чињеницу да су многе српске светиње на Космету претворене у јавне нужнике, мати Макарија је навела да се култура једног народа огледа у његовом понашању. „Албанци нису свесни да скрнављењем српских светиња објављују културном свету степен своје личне некултуре. И такви људи претендују да се прикључе заједници европских народа“, рекла је она.

На питање да ли вјерује да ће оне који су починили злочине над косовским Србима стићи правда, мати Макарија је одговорила да се данашњи демократски свијет понаша као „коњ у тешким амовима и стегнутих дизгина“ и да на отетом Косову правда за Србе не постоји.

„/Свијет/ отимачину Космета оправдава својим економским интересима, због којих нити су Албанци миљеници, нити су Срби омражени, али се једноставно преко злочина над Србима мирно прелази као да `жута кућа` у Албанији или Клечка не постоје“, рекла је мати Макарија.

Она је навела да је сваки злочин над Србима могао бити ријешен да је постојала добра воља.

„Дубоко верујем да све што се хоће, то се и може. Да ли ће починиоце стићи праведна казна? Свакако. Ако не пре, а оно на Божијем суду“, рекла је мати Макарија.
БНТВ