Обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО агресије

БЕОГРАД │ Осамнаест година је прошло од НАТО агресије на Савезну Републику Југославију.

У Грделици у Србији данас се обиљежава Дан сјећања на страдале у НАТО бомбардовању 1999. године. Централну церемонију у Грделичкој клисури предводиће премијер Србије Александар Вучић, а присуствоваће и предсједник Републике Српске Милорад Додик и министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Миленко Савановић.

Под изговором да је Београд кривац за неуспјех преговора у Рамбујеу и Паризу о будућем статусу Аутономне Покрајине Косова и Метохије, НАТО је започео агресију на некадашњу Савезну Републику Југославију. Током бомбардовања, убијено је најмање 2.500 људи, а више од 12.500 је рањено.

Погинуло је или нестало укупно 1.008 припадника војске и полиције, теже и лакше је рањено око 6.000 цивила, међу њима 2.700 дјеце, рањена су 5.173 војника и полицајца, а десетак особа и даље се води као нестало

Први пут у историји једна суверена држава бомбардована је без одобрења Савјета безбједности УН. Тужбу званичног Београда за прекомјерну употребу силе и геноцид против осам земаља чланица НАТО, Међународни суд правде у Хагу одбио је уз образложење да Суд није надлежан, јер тадашња Југославија, у тренутку подношења тужбе, није била чланица УН.

Молитвени помен за жртве страдале у НАТО бомбардовању биће служен у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци.

РТРС