Обиљежавање “Олује” на Рачи

oluja
БАЊАЛУКА │ На предлог Влада Српске и Србије, Срби с обе стране Дрине данас ће први пут обележити Дан сећања на страдање и прогон Срба из Хрватске у акцији „Олуја“, централном државном манифестацијом код Сремске Раче.

Скуп на мосту у Сремској Рачи предводиће председник Републике Српске Милорад Додик и председник Владе Србије Александар Вучић, заједно са истакнутим државним званичницима: замеником председавајућег Представничког већа Парламентарне скупштине БиХ Младеном Босићем, министром спољне трговине и економских односа БиХ Мирком Шаровићем, министром спољњих послова БиХ Игором Црнатком, те поласницима Народне скупштине Републике Српске и Парламентарне скупштине БиХ.

Централној државној манифестацији присуствоваће и представници Народне скупштине Србије и других државних органа, представници Војске Србије, Српске православне цркве, дипломатског кора и бројни грађани.

Сутра тачно у подне огласиће се звона са српских православних цркава у Србији и Републици Српској и све сирене.
Из владе Србије позивају грађане Србије да у подне застану кад се огласе звона и сирене и да тај минут посвете сећању на све убијене и страдале.

Истовремено, Хрватска ће данас и сутра обележавати Дан победе и Дан хрватских бранитеља и славити своје ‘ослобађање од туђе окупације’.

У Хрватској ће ове године „Олуја“ први пут бити обележена војном парадом у Загребу на којој, упркос плановима и надама домаћина, неће учествовати западне земље, а дан касније и у Книну, традиционалном прославом током које ће певати Марко Перковић Томпсон и бити откривен споменик првом хрватском председнику Фрањи Туђману.

Акција Олуја почела је 4. августа 1995. офанзивом хрватске војске, полиције и Хрватског већа одбране (војска босанских Хрвата) на подручја Баније, Лике, Кордуна и северне Далмације. Дан касније, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу.

У операцији је учествовало 138.500 припадника хрватске војске, МУП-а и Хрватског већа одбране, док је српска страна имала 31.000 војника.

У тој акцији избегло је више од 250.000 Срба, па се она убраја у једно од најсуровијих етничких чишћења на подручју бивше СФРЈ.

Нема прецизних података о жртвама. По неким изворима, у акцији хрватске војске Олуја нестало је 1.805 особа, а Хрватски хелсиншки одбор за људска права тврди да је током те операције погинуло укупно 677 цивила.

Документационо-информативни центар Веритас у својој евиденцији има имена 1.960 погинулих и несталих Срба од којих 1.205 цивила, међу њима 522 жене и 12 деце
Агенције