Обиљежене 24 године од војне акције „Коридор“

koridor

МОДРИЧА │ Операција Коридор може се сматрати другим рођенданом РС, елан бораца тада је био на високом нивоу, а након вишедневних борби западни дијелови РС повезани су са Србијом, подсјетили су се учесници ове битке на Дугој Њиви, код Модриче, поводом обиљежавања 24. годишњице војне акције.

„Био сам у Скугрићу са својом јединицом, дјеловали смо према Отежини, Горњим Кладарима, и Модричи. И међу првима смо ушли у наш град, Модричу, ту смо дочекали покојног команданта Симића (Новица, оп.а.)„, присјетио се Богдан Шарчевић, командир Модричке чете како је то изгледало крајем јуна 1992. године.

„Елан бораца је био незамислив, поготово због дјеце која су остала у Бањалуци без кисика. Борбе само што нису биле ‘прса у прса’. Исто би сада урадили к’о и онда„, каже Радомир Шиниковић, припадник 43. Приједорске бригаде.

Крајем маја 1992. године припадници ХВО-а ушли су на терторију Модриче, и тада је западни дио РС са око 1,5 милион становника остао одсјечен од остатка РС и Србије, а због забране свих цивилних летова, стао је живот.

Због тога је тадашње политичко и војно руководство донијело одлуку да се изведе операција Коридор, која је трајала шест дана, а током које је погинуло је 413 бораца, а њих 1918 је рањено.

„Тада су ослобођене четири наше општине, Модрича, Дервента, Брод и Оџак, враћено је избјегло становништво, 760 квадратних километара територије са 16 већих и осам мањих села је тада ослобођено, и практично је настављен живот и тај континуитет РС“, изјавио је Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске зашите РС.

Операција Коридор јесте прва, најзначајнија, и највећа акција чији је циљ био повезивање територије РС, али није једина, истакао је Миломир Савчић, предсједник Борачке организације РС.

Услиједила је операција у прољеће 1993. године с циљем повезивања дијелова Подриња, ратне престонице Пала са Зворником, Бијељином и Београдом, потом акција којом су у љето исте године спојени дијелови Херцеговине са остатком РС, и операција из априла 1994. године када је Вишеград постао дио РС.

„Да војска, да полиција оружаном борбом није обезбиједила територијалну цјелокупност РС, први услов за стварање државе не би постојао. Из тога се види и јасна, огромна заслуга и војске и полиције у стварању РС, и из тога слиједи потреба за стално бригом о породицама погинулих, о РВИ и о демобилисаним борцима, и из свега овога слиједи да би Борачка организација данас морала имати посебан друштвени статус као знак признања за све оно што је урађено у минулом рату“, рекао је Миломир Савчић, предсједник Борачке организације РС.

Поводом обиљежавања годишњице војне акције у манастирској цркви светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских на Дугој Њиви служена је литургија и парастос страдалим борцима. Вијенце на споменик страдалим борцима положили су изасланици предсједника РС Милорада Додика и предсједавајућег предсједништва БиХ Младена Иванића, затим делегације Владе РС, Народне скупштине РС, представници борачких организација, те представници општине Модрича и града Добоја.

Независне новине