Od 2016. plaćanje takse za RTS

591040_sasa-mirkovic-foto-tanjug_f
BEOGRAD | Od januara 2016. godine građani će plaćati taksu za javne medijske servise, koja po zakonu ne može biti viša od 500 dinara. Kolika će tačno da bude i kako će biti organizovana naplata još nije poznato.
Time bi trebalo da se bave upravni odbori RTS i RTV. Oni bi zajednički trebalo da utvrde visinu takse, kao i izgled obrasca za uplatu takse.
Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković kaže da je Vlada Srbije donela podzakonski akt kojim se omogućuje sačinjavanje baze podataka kao preduslova za uvođenje takse.
– I mi očekujemo skore praktične korake od dva javna medijska servisa na tom planu i na polju kampanje kojim bi promovisali uvođenje takse, na šta smo im i ukazali zvaničnim putem – kaže Mirković za „Blic“.
U RTS su, kako nam je nezvanično rečeno, počeli sa pripremama za uvođenje takse, ali ističu i da je potrebna i određena dopuna u određenim zakonima kojima bi se detaljnije regulisala naplata takse.
U RTS su uvereni da će svi zakonski rokovi biti ispoštovani i da će građanima do kraja godine biti poslat set od 12 uplatnica za TV taksu za 2016. godinu.
Blic