Од данас јефтинији телефонски позиви а скупље цигарете

Регулаторна агенција за комуникације /РАК/ БиХ дала је сагласност „Телекому Српске“, „БХ телекому“ и „Хрватским телекомуникацијама“ да од данас смање цијене позива према бројевима мобилних мрежа других оператера у БиХ и терминирања националних позива у мобилне мреже.

Телеком оператери су ускладили цјеновнике након спроведене анализе тржишта којим су утврђене цијене терминације /завршавања/ националних позива у мобилне мреже БиХ, а РАК је у новембру дао сагласност на измјене цјеновника.

„Телеком Српске“ је цијене услуга у фиксној телефонији у националном телефонском саобраћају /позиви према осталим мрежама у БиХ/ смањио са 0,25 КМ по минуту на 0,243 КМ по минуту без ПДВ-а, саопштено је раније из РАК-а.

„БХ Телеком“ је цијене позива према бројевима мобилних мрежа других оператера у БиХ за кориснике тарифних пакета „Бизфон 30“, „ИСДН БРА фон осам“ и „ИСДН БРА бизфон 20“ смањио са 0,25 КМ по минуту на 0,243 КМ по минуту без ПДВ-а.

За кориснике тарифних пакета „БХ телекома“ – „Бизфон 50“, „ИСДН БРА фон 23“ и „ИСДН БРА бизфон 50“ цијене су смањене са 0,225 КМ по минуту на 0,219 КМ по минуту без ПДВ-а.

У оквиру понуде Ај-пи центрекс услуге, цијена позива према бројевима мобилних мрежа других оператера у БиХ смањена је са 0,23 КМ по минуту на 0,223 КМ по минуту без ПДВ-а, а за кориснике мултимедијалних пакета са 0,25 КМ по минуту на 0,243 КМ по минуту без ПДВ-а.

Када је ријеч о „Хрватским телекомуникацијама“, за приватне кориснике „Основног тарифног модела“, „Бејзик“, „Супер 50“, „Супер 50 плус“, „Бизнис“, „Бизнис про“, „Хоумбокс бејзик“, „Хоумбокс“, „Хоумбокс супер“, те за припејд услуге и јавне телефонске говорнице цијена позива према другим мобилним мрежама у БиХ смањује се са 0,25 КМ по минуту на 0,236 КМ по минуту без ПДВ-а.

За пословне кориснике „Основног тарифног модела“, „Супер 50“, „Супер 50 плус“, „Бизнис“, „Бизнис про“, „Офисбокс бејзик“, „Офисбокс“ цијена позива према другим мобилним мрежама у БиХ смањује се са 0,25 КМ по минуту на 0,236 КМ по минуту без ПДВ-а.

За пословне кориснике Нет фон пакета цијена за позиве према другим мобилним мрежама у БиХ смањује се са 0,22 КМ по минуту на 0,206 КМ по минуту без ПДВ-а.

Од данас су на снази и нове, веће, цијене цигарета у Босни и Херцеговини.

Из Управе за индиректно опрезивање (УИО) БиХ подсјећају да поскупљење цигарета представља наставак хармонизације акцизне политике у БиХ с политиком акциза на цигарете у Европској унији.

Одлуком о утврђивању посебне и минималне акцизе на цигарете и износ акцизе на духан за пушење за 2018. годину је дефинисано да ће се од 1. јануара. 2018. године на цигарете плаћати пропорционална акциза по стопи од 42 одсто малопродајне цијене цигарета и специфична акциза у износу од 75 КМ за 1.000 комада, односно 1,50 КМ за паковање од 20 комада.

„Уколико је укупна акциза на цигарете (пропорционална + посебна), која је обрачуната по горе наведеним стопама, мања од минималне акцизе, онда се плаћа минимална акциза у износу од 2,60 КМ по кутији цигарета за паковање од 20 комада“, појашњавају из УИОБиХ.

Акциза на дуван за пушење у 2018. години утврђује се на начин да износи 80 посто минималне акцизе на цигарете и износи 104 КМ по килограму.

Порезни обвезници и друге особе које се баве прометом цигарета и дувана били су дужни пописати залихе 1. јануара 2018. године и пописне листе доставити надлежном регионалном центру УИО до 7. јануара 2018.

У обавези је пописивање и достављање УИО пописних листи и за залихе старих акцизних маркица које још нису искориштене. На затечене залихе мора се обрачунати разлика акцизе у складу са Одлуком о утврђивању посебне и минималне акцизе на цигарете и износ акцизе на дуван за пушење за 2018. годину, која се мора на Јединствени рачун УИО уплатити до 17. јануара 2018. године.

Извор: Срна/Фена