Од марта у хрватским апотекама продаја канабиса

kanabis

ЗАГРЕБ l Продаја желатинских капсула од уља канабиса, у дози од по пет милиграма, у хрватским апотекама требало би да почне у марту, али цена још није дефинисана и зависиће од фармацеутске мреже, пренела је хрватска штампа.

Цена канабиса ће, пишу хрватски медији, бити неупоредиво нижа од оне која се помиње као продајна на црном тржишту на којем се, на пример, месечна доза смоле или уља од канабиса, према неким наводима, може набавити по цени између 15.000 и 20.000 куна (између 2.000 и 2.600 евра).

У апотекама ће те количине бити знатно јефтиније.

„Цена није формирана, још немамо трошкове превоза, а ту је и маржа коју на производ стављају апотеке, али оквирно би то могло бити око 1.000 до 1.500 куна за месечну дозу. Наравно, искључиво уз рецепт“, наводи др Невенка Ковач, директорка Имунолошког завода Хрватске.

Имунолошки завод је у процесу финиширања уговора с канадским произвођачем, који је прихватио неке предложене корекције уговора.

Паралелно с тим ради се на увозним дозволама и испуњењу свих услова који су строги јер је реч о психоактивној дроги, па, на пример, Хрватска агенција за лекове и медицинске производе (ХАЛМЕД) мора да потврди сигурност чувања супстанце.

У почетку ће се увозити мање количине, и то само уљног екстракта у капсулама, а не и ТХЦ у капима или за инхалирање, пише Вечерњи лист.
Танјуг