Од наредног мјесеца веће плате у реалном сектору

Почела је примјена Закона о подстицајима, за повећање плата у реалном сектору Републике Српске.

Савез синдиката и Унија послодаваца позивају привредне субјекте да што више искористе ову погодност. Први ефекти очекују се средином августа.

Послодавцима који у реалном сектору повећају плате радницима Влада ће вратити дио доприноса уплаћених за тај, увећани дио. Колики ће поврат бити зависи од тога да ли послодавац радницима исплаћује плату већу од 550 марака.

– Направљена је подјела на двије групе. У првој су послодавци код којих радник има плату од 450 до 550 КМ и за сваки раст плате вратиће им се 30 одсто. Код послодаваца код којих је радник имао плату 1.000 КМ и од јула добије повећање плате од 100 марака вратиће му се 70 одсто доприноса уплаћених за то повећање – рекао је Радован Вишковић предсједник Владе Републике Српске.

У овом часу не постоји евиденција привредних друштава који ће сигурно искористити ову повољност, кажу у Унији послодаваца. На основу задовољства квалитетом ове мјере Владе и чињенице да су плате повећаване и претходне три године, кад није било овог подстицаја, увјерени су да ће се знатан број послодаваца пријавити за овај програм.

– Ово ће за велики број послодаваца бити велика помоћ. Мислим да ће на крају произвести оно што је жеља свих нас а то је да за годину и по просјечна плата пређе 1.000 марака – истакао је Саша Тривић, Унија удружења послодаваца Републике Српске.

За разлику од процјене послодаваца, интерна анкета Савеза синдиката указује да, у првој фази, неће бити масовне пријаве за ову мјеру. Синдикалци сматрају да ће већег интересовања послодаваца бити кад детаљно проуче законске одредбе и након што буду донесени подзаконски акти. Послодавце позивају да, иако закон предвиђа добровољност, у што већем броју искористе ову добру мјеру и радницима повећају плате.

– Већина радника у Републици Српској поставља питање да ли ће им бити повећана плата и колики ће то износ бити. На то питање тешко је одговорити јер ћемо прецизније податке имати тек крајем августа кад буду исплаћене јулске плате – истакла је Ранка Мишић предсједница Савеза синдиката Републике Српске.

Синдикалци, послодавци и Влада јединствени су у оцјени да ће овим законом бити смањен обим „сиве економије“. Послодавци из „сиве зоне“, више неће имати разлога да на банковни рачун исплаћују само дио плата, како би избјегли плаћање пореза и доприноса.

– Да сва та средства која су се исплаћивала на руке или у коверти врате у легалне токове и то ће бити веома значајно за буџет Републике Српске – сматра Вјекослав Петричевић министар привреде и предузетништва.

Из Владе најављују да је овом мјером почео процес растерећења привредника којима би, за двије године, збирна стопа пореза и доприноса требало да буде смањена на 50 одсто.

РТРС