Од Нове године нове цијене цигарета у БиХ

Од почетка 2019. године на снази ће бити нове цијене цигарета у Босни и Херцеговини. Произвођачи и дистрибутери цигарета у обавези су да до 30.11.2018. године у Управу за индиректно опорезивање (УИО) доставе нове малопродајне цијене цигарета, које ће бити на снази од нове године.

Нове цијене цигарета утврђене су у складу са Одлуком о утврђивању специфичне и минималне акцизе на цигарете и износ акцизе на дуван за пушење за 2019. годину, коју је донио Управни одбор УИО.

Према тој одлуци, на цигарете ће се плаћати пропорционална акциза по стопи од 42 одсто малопродајне цијене цигарета и специфична акциза у износу од 82,50 KМ за 1.000 комада, односно 1,65 KМ за паковање од 20 комада. Уколико је укупна акциза на цигарете, која је обрачуната по наведеним стопама, мања од минималне акцизе, онда се плаћа минимална акциза у износу од 2,86 KМ по кутији цигарета за паковање од 20 комада.

Акциза на дуван за пушење у 2019. години утврђује се на начин да износи 80 одсто минималне акцизе на цигарете у 2018. години, и она износи 114,40 KМ по килограму.

Kолике ће бити нове цијене цигарета у БиХ од јануара идуће године, знаће се тачно након 30. новембра, када у УИО буду достављене калкулације нових малопродајних цијена цигарета. За 15-ак дана биће познато и хоће ли произвођачи и велики дистрибутери цигарета укупно ново пореско оптерећење превалити на крајњег потрошача или ће нову калкулацију малопродајне цијене затворити на неки други начин.

Уколико би се укупно ново пореско оптерећење пребацило на крајњег потрошача, то би значило да ће цигарете поскупјети за 0,35 KМ по паковању. Међутим, према искуству из претходних година, произвођачи и велики дистрибутери цигарета су у два или чак три наврата у току године постепено дизали цијене. Оно што је обавеза од почетка 2019. године је плаћање минималне акцизе у износу од 2,86 KМ по паклици за најјефтинију цјеновну категорију цигарета. За цигарете које буду скупље биће обрачуната и плаћена и већа акциза, из разлога што се плаћају двије акцизе по паклици.

Уколико се погледа калкулација малопродајних цијена цигарета које у БиХ у овој години износе 5,30 KМ по паклици, обавезе које се плаћају држави износе 4,50 KМ (пропорционална акциза 2,33 KМ, специфична акциза 1,50 KМ и ПДВ 0,77 KМ).

Из Управе за индиректно опорезивање наводе да Одлука утврђивању специфичне и минималне акцизе на цигарете представља наставак хармонизације акцизне политике у БиХ са политиком акциза на цигарете и дуван у Европској унији. Подсјећамо, цијели процес је започео у 2009. години почетком примјене Закона о акцизама у БиХ.

“Минимална акциза по паклици цигарета у ЕУ износи 1,80 евра (око 3,60 KМ), а како ће у 2019. години минимална акциза у БиХ износити 2,86 KМ по паклици, за БиХ предстоји и у наредном периоду даље повећање акциза”, кажу у УИО.

У случају да се жели зауставити процес усклађивања опорезивања акцизом цигарета и дувана у БиХ са легислативом ЕУ, мора доћи до усвајања Измјена и допуна Закона о акцизама, како би се измијенио члан Закона који налаже Управном одбору да сваке године доноси одлуку о повећању акциза до достизања минималне акцизе на цигарете и дуван у ЕУ. Раније је Управни одбор УИО оформио радну групу која је извршила.

“У складу са овим приједлогом Управни одбор је усвојио Измјене и допуне Закона о акцизама у БиХ и задужио УИО да проведе све неопходне мјере за даље слање приједлога Измјена и допуна Закона о акцизма у процедуру. УИО је провео процес јавних консултација, након чега је у складу са Јединственим правилима УИО морао прибавити неопходна мишљења од 12 институција у БиХ. Тај процес је завршен и сада ће УИО сав материјал прослиједити према Управном одбору УИО, како би исти могао бити прослијеђен у даљу процедуру усвајања према Савјету министара БиХ”, појашњавају у Управи за индиректно опорезивање.

У десет мјесеци 2018. године, по основу акциза на цигарете и дуван за пушење укупно је прикупљено 705,3 милиона KМ. Поређења ради, 2009. године приход од акциза на цигарете и духан износио је 449,4 милиона KМ, 2010. године 615,9 милиона, а у 2016. години прикупљено је укупно 807,7 милиона марака.

Фактор.ба