Од сутра за изазивање саобраћајне незгоде казна и до 5.000 КМ

САРАЈЕВО │ Законом о измјенама о допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, који сутра ступа на снагу, за поједине прекршаје којима је изазвана саобраћајна незгода прописана је казна од 1.000 КМ до 5.000 КМ и заштитна мјера забране управљања моторним возилом у трајању од шест мјесеци.

Овим измјенама, предвиђене су новчане казне од 400 КМ до 1.000 КМ за возача који на сједишту сувозача превози дијете млађе од 12 година, возача који управља возилом или инструктора вожње док оспособљава кандидата код којих се утврди количина алкохола у крви већа од 1,5 грама по килограму, те возача који се креће брзином која је за 30 километара на час већа од дозвољене.

Новчана казна од 400 КМ до 1.000 КМ предвиђена је и за возача који управља моторним возилом прије стицања права на управљање, за управљање нерегистрованим возилом или оним чија је потврда о регистрацији истекла више од 30 дана, возача који на возилу користи регистарске таблице које нису издате за то возило, те возача или инструктора вожње који одбија да се обави испитивање помоћу одговарајућих средстава и апарата или стручни преглед.

Овај износ новчане казне односи се и на возача којем је одлуком надлежног органа забрањено управљање возилом, возача којем је возачка дозвола привремено одузета на лицу мјеста, као и возача којем је возачка дозвола задржана, те возача који напусти мјесто саобраћајне незгоде у којој је неко изгубио живот, био повријеђен или је настала већа материјална штета, саопштено је из МУП-а Републике Српске.

Осим новчане казне, прописује се заштитна мјера забране управљања моторним возилом у трајању од два до шест мјесеци и два казнена бода.

Новчана казна од 100 до 300 КМ прописана је за возача који приликом управљања возилом користи мобилни телефон који није прилагођен употреби у возилу, возача или друго лице које се за вријеме вожње у моторном возилу не веже безбједносним појасом, возача који се возилом на путу креће брзином која је за више од 20 до 30 киломатара на час већа од дозвољене брзине.

Казне од 50 КМ до 250 КМ предвиђене су за возача који приликом покретања возила из мјеста нагло повећа брзину кретања тако да долази до стварања прекомјерне буке и шкрипе.

Законом је предвиђена и новчана казна од 40 КМ за возача који у путничком аутомобилу на предњем сједишту превози лице које је очигледно под утицајем алкохола или опојних средстава, али и пјешака који за вријеме кретања коловозом користи мобилни телефон или има слушалице у ушима.

Није прописана обавеза кориштења заштитне кациге за возаче бицикла, али је прописана забрана превожења лица под утицајем алкохола, односно психоактивних супстанци, возачима бицикла, мопеда, лаког мотоцикла, мотоцикла, трицикла, лаког четвероцикла и четвероцикла.

 

Прописано је задржавање возача до отрежњења, најдуже 12 часова, код којег се утврди количина алкохола већа од 1,5 промила или који одбије тестирање, а показује знаке поремећености изазване дејством алкохола.

Из саобраћаја ће бити искључено возило које није подвргнуто ванредном техничком прегледу на који је упућено од овлаштеног лица надлежног органа.

У возилу се не смије налазити, нити користити уређај, односно средство којим се може ометати рад уређаја за мјерење брзине кретања возила, односно других уређаја намијењених за документовање прекршаја.

РТРС