Од Вучића траже да прогласи окупацију ако самопроглашено Косово добије војску!

Уколико се војска самопроглашеног Косова и формира, пошто је приштински парламент у четвртак у начелу усвојио три приједлога закона која томе отварају пут, предсједник Александар Вучић биће под жестоким унутрашњим притиском да власти у Београду прогласе окупацију Косова и Метохије, јер је по свим споразумима само КФОР тај који може бити на територији јужне покрајине као војна формација.

Ову информацију Новости су добиле од кредибилног саговорника из самог врха власти, који преноси да ту опцију већ дуже заговарају чак и неки најближи сарадници шефа државе, као и поједини представници војног врха. Те сугестије су се, како нам је речено, појачале послије захтјева Америке у УН да се укине мандат мисији Унмика, што би могао да буде увод у демонтажу Резолуције 1244, која предвиђа и повратак до 1.000 српских војника на КиМ.

Очигледно охрабрени најновијим дешавањима око Унмика, у Приштини су у четвртак брзински усвојили сва три приједлога закона којима се предвиђа трансформације Косовских снага безбједности у војску.

Министар одбране Александар Вулин рекао је да је војска самопроглашеног Косова, војска која се ствара да би пријетила Србији и Србима.

„Докле год је Резолуција 1244 на снази, на Косову и Метохији не може бити никакве друге оружане силе осим Кфора. „Војска Косова“, у којој нема Срба и против које су и Срби и Србија, је војска која се ствара да би пријетила Србији и Србима. Дати некажњеним терористима у руке тешко наоружање је пријетња миру и прилика да понове своје злочине“, оцијенио је министар Вулин.

Ни упозорења Београда, ни оштри протести представника Српске листе у четвртак у приштинском парламенту нису зауставили гласање о законима којима се само затежу односи. А додатна провокација било је и заказивање заједничке вјежбе припадника КФОР-а и КБС-а, баш у вријеме када се у скупштини отворила расправа.

Предсједник Србије Александар Вучић у четвртак је упозорио да ће Србија бити у изузетно тешкој ситуацији ако дође до пријема самопроглашеног Косова у Интерпол и формирања његове војске.

„Гледаћемо да се такве ствари не догоде, а када се догоде, доносићемо одлуке. Наш посао је да тај најгори сценарио довођења Србије у немогућу позицију не буде на сцени“, рекао је Вучић.

Поводом турбулентних дешавања у региону, Вучић је са Београдског безбједносног форума позвао на очување мира:“То је једина шанса за све нас да опстанемо.“

Одговарају на питање албанског новинара – под којим условима би Србија могла да призна Косово, он је рекао да Београд жели да разговара са Албанцима о компромису.

„Али мора неко и у свијету и међу Албанцима да схвати да Србија има своје интересе и своје људе. Не може то да буде списак ваших лијепих жеља, па да питате када ће нас Американци натјерати да то урадимо. Ако то чекате – нећете никада дочекати. Нема те силе која ће Србију натјерати да призна независност“, поручио је Вучић.

Вучић је навео и да поштује и цијени ставове америчког амбасадора у Београду који је изјавио да неће подржати идеју разганичења због етнички чистијих држава. Предсједник Србије је, међутим, примијетио да Скоту, ако је већ против етнички чистих држава, није постављено питање зашто је одвајао Косово од Србије 2008.

Шеф посланичког клуба Српске листе Игор Симић поручио је у четвртак у приштинском парламенту да се српски посланици категорички супротстављају формирању војске.

„Ни Србима ни Албанцима не требају милитаризација, војне формације и рат, већ економски напредак и мир. Овај приједлог закона је противан свим правним актима, не само Резолуцији 1244 СБ УН, већ и самом уставу који је на снази. Можда би међународни представници боље чули наш апел ако бисмо овде користили сузавац, али ми то нећемо радити из поштовања према нашим грађанима које представљамо“, рекао је Симић.

Потом су посланици СЛ напустили салу, а представници Албанаца су их жестоко вријеђали, називајући их српским свињама.

АТВ