Одбијен захтјев Kосова за пријем у Унеско

unesko

ПАРИЗ │ Унеско је обило захтјев Kосова да приступи чланству у ту организацију јер за пријем није добило потребну двотрећинску већину на генералној конференцији ове организације.

Гласале су 142 чланице, за је гласало 92, против је било 50, а уздржаних је било 29. За двотрећинску већину је било неопходно 95 гласова, па су за усвајање предлога недостајала три гласа.

Међу земљама које нису подржале пријем Kосова су Бразил, Kина, Шпанија, Русија, Индија, Kазахстан, Белорусија, Палестина, Северна Kореја, Словачка, Уругвај, Венецуела, Бахреин, Индонезија…

Уздржани су, између осталих, били Босна и Херцеговина, Kолумбија, Грчка, Нигерија, Перу, Пољска, Румунија, Сингапур, Тринидад и Тобаго, Тунис и Замбија.

За приступање Kосова Унеску између осталих гласали су Белгија, Француска, Kанада, Бугарска и Белизе, Ирска, Исланд, Италија, Литванија, Малезија, Пакистан, Панама, Норвешка, Нови Зеланд, Португал, Чешка, Велика Британија, Словенија, Шведска, Швајцарска, Чад, Тајланд, Турска, Авганистан, Албанија, Немачка, Андора…

Предлог за пријем Kосова је претходно образложен уз објашњење да није у питању гласање за признање Kосова као државе или за улазак у УН, већ захтјев да се „грађанима Kосова омогући приступ културним вриједностима и образовању“, као и да се „на крају подржи мисија Унеска“.

На другој страни, поновљено је да би пријем Kосова у Унеско значио политизацију те организације, као и кршење међународног права.

Претходно је Генерална конференција на приједлог Србије гласала о одлагању изјашњавања о овој теми, али је тај приједлог одбијен.

Против приједлога Србије било је 89 земаља, за 59, 22 чланице Унеска су биле уздржане‚ а 16 није присуствовало гласању.
Агенције