Одјеци нашег доба – кроз два аутора и у двије форме

promocija

ТРЕБИЊЕ │ У Народној библиотеци у Требињу вечерас су промовисани роман „Љубав у малом граду“ Љиљане Рашевић-Видојевић из Фоче и књига поезије „Тајна свирале“ требињског пјесника Мирка Јакшића.

Иако наслов наговјештава причу о љубави, четврти роман књижевнице из Фоче, како је речено, сложена је романескна структура, која приказује ширу социјалну панораму, животе и људске судбине, а у посљератном времену транзиције и у малој средини, када су „велике фабрике престале са радом – једни остали без запослења а други почели да стичу богатства“.

„То је, може се рећи, роман о једном времену које је мијењало човјека, његов морал и карактер. Роман о међуљудским односима, добру и злу у човјеку, искреном пријатељству и оном које то није, вјери у Бога и сумњама у његово постојање“, каже Рашевић-Видојевићава за Радио Требиње.

Новинар Радивој Обреновић закључио је да је „Љубав у малом граду“ својим тематски сложеним, слојевитим и разгранатим сижеом „узбудљива и заводљива прича“, са којом се „о људима и времену у којем живимо може научити више него из бројних политиколошких и социолошких студија“.

promocija2

Домаћин промоције, уредник издавачке дјелатности Књижевне заједнице „Јован Дучић“ Новица Телебак истиче да су оба аутора скромне и ненаметљиве личности, које носе велики дар и кроз стварање желе да га подјеле са другима, те чију су вриједност већ потврдили многи тумачи књижевности од ауторитета.

Он је рекао да је у том смислу посебно необична појава Мирка Јакшића који је „још 1969. године проглашен надом међу младим пјесницима Југославије“, а прву књигу поезије обавио тек 2000. године, управо у издању Књижевне заједнице „Јован Дучић“.

„Кад сам му рекао да је књига одлична и питао пише ли још – рекао ми је да има девет књига поезије у рукопису. Његова друга књига ‘Тајне свирала’ чекала је пуних 12 година на издавача, само зато што није имао средстава за штампање“, рекао је Телебак.

Јакшић каже да и поред пола вијека стварања „читавог живота пише једну пјесму“, у којој записује „оно што излази из човјека као реакција душе – на догађаје, простор и вријеме у којем живимо“, због чега је у његовим поетским промишљањима „мање љубави, а више одјека наше грубе стварности“.

У музичком дијелу програма наступила је требињска Етно група „Захумље“.
Р.С.