ОДЛАЗАК ЛЕГЕНДЕ: Умро Мухамед Али

222

Легенда бокса Мухамед Али преминуо је у 75. години после 31-годишње борбе са Паркинсоновом болести, саопштила је његова породица.

Али, бивши боксерски првак света у тешкој категорији, пребачен је у болницу у Финикс у америчкој савезној држави Аризона почетком недеље због респираторних проблема, пренела је агенција АП. Сахрана ће се одржати у среду у његовом родном граду Луивилу, у савезној држави Кентаки, а власти тог града планирају да у суботу одрже меморијалну службу.

“Ово је веома тужан дан, човече. Волео сам Мухамеда Алија. Он је био мој пријатељ. И никад неће умрети”, изјавио је поводом Алијеве смрти Дон Кинг, промотер који је организовао неке од Алијевих највећих мечева, а потом додао:

“Као и дух Мартина Лутера Кинга, и дух Мухамеда Алија ће наставити да живи, он је представљао читав свет.”

Али, чији је ум био бритак као и ударци којима је обасипао противнике, доминирао је боксом две деценије пре него што време и Паркинсонова болест, изазвана хиљадама удараца у главу, није окончала његову каријеру 1981. године. Он је освајао и бранио шампионску титулу у историјским мечевима на егзотичним локацијама, дизао је глас у име Афроамериканаца, а позната је прича и да је одбио да га регрутују у америчку војску током рата у Вијетнаму због његове муслиманске вере.

“Он је био најбољи боксер свих времена, али је његова боксерска каријера мање важна у односу на допринос који је он дао свету”, изјавио је за АП промотер Боб Арум и истакао:

Али је учинио више на промени међурасних односа и становишта људи чак и од Мартина Лутера Кинга.”

Упркос својој тешкој болести, Али је путовао по читавом свету, а сви су га примали са одушевљењем упркос томе што није више могао да користи свој моћни глас, а успевао је да комуницира тек слабашним осмехом или трептајем ока. Алија, који је на врхунцу каријере био импозантна фигура са 190 центиметара и 95 килограма тежине, поштовали су милиони људи широм света, али га исто толико људи није волело.

Та боксерска легенда се борила током три различите деценије, а каријеру је завршио са рекордним скором од 56 победа, од чега 37 нокаута, и пет пораза, а био је и први човек који је три пута освојио титулу шампиона света у тешкој категорији.

Тањуг