Одлука о пуштању генерала на привремену слободу тек слиједи

БАЊАЛУКА | Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, потврдио је да је одбрана његовог оца поднијела поднесак на став тужиоца који се успротивио захтјеву одбране да генерал Младић буде упућен на лијечење у Русију, те да ће Судско вијеће тек сада, када има ставове обје стране, одлучивати о том захтјеву.

Он је појаснио, да није тачно да је „Тужилаштво одбило захтјев одбране за лијечење генерала Младића“, како су пренијели поједини медији у региону, него да се тужилац противио захтјеву одбране, али да он нема могућност да одбије захтјев.

– Тужилац се противио нашем захтјеву. Он нема могућност да одбије захтјев. Нема моћ да одлучује. Суд ће тек сада да одлучује о томе јер су обје стране своје ставове изразиле до краја. Није Тужилаштво одбило захтјев него се тужилац противио нашем захтјеву – рекао је Дарко Младић.

Он је оцијенио да Тужилац може да се противи „колико хоће“, али да су сви формални услови за пуштање генерала Ратка Младића на лијечење присутни.

– Скандалозно је што је тужилац игнорисао гаранције Русије и налазе наших вјештака. Он их је паушално одбио, не улазећи у суштину, а тамо има веома важних ставки које се односе на живот генерала Младића и у вези којих су сагласни и наши и њихови љекари. Не може мишљење тужиоца да буде изнад мишљења љекара – сматра Младић.

Он је рекао да очекује да одлука Судског вијећа, које одлучује о захтјеву одбране, буде донесена у складу са Законом и хуманитарним нормама.

– Захтјев је хитан. Због стања генерала Младића они би требали брзо да одговоре. Велика одговорност је на њима јер је одлука судије на неки начин од животног значаја за генерала Младића – да ли ће тамо, не дај Боже, нешто да му се деси или ће га пустити на лијечење да се опорави. Одговорност је на њима – додао је Младић.

Он каже да очекује да ће Судско вијеће уважити реалност ситуације и да ће генерала Младића пустити на привремено лијечење јер нико не тражи ништа више од тога.

Дарко Младић је навео да је одбрана испунила све услове за привремено пуштање ради лијечења која су прописана у Правилнику суда.

– Гаранција Русије је ту кључна јер она гарантује да ће генерал да се врати када буде потребно. То није ништа ново јер су и друге државе давале друге гаранције, укључујући и Косово које није држава, па су прихватили у Трибуналу, за много мање болесне притворенике – рекао је Младић.

Према његовом мишљењу, скандалозно је то што је тужилац игнорисао гаранције Русије. „Он се понашао као да за њега не постоји руска држава. То је увреда за Русију“, сматра Младић.

Агенције