Одмазда: Жестоки ваздушни напади на ИД

putin sirija napadi

МОСКВА I Узрок пада руског авиона у Египту је експлозија бомбе, изјавио је данас директор федералне безбједосне службе Русије Александар Бортников додавши да су трагови експлозива пронађени на остацима авиона.

Предсједник Русије Владимир Путин обећао је да ће кривци за напад бити пронађени и кажњени.

“Можемо да кажемо да је авионска несрећа на Синају била терористички чин”, пренео је Бортников Путину.

“Током лета, активиран је експлозив домаће производње снаге 1,5 килограма ТНТ. Kао последица тога, авион се распао у ваздуху”, рекао је Бортников, преноси канал “Раша Тудеј”.

Он је додао да Русија нуди 50 милиона долара за информацију о онима који су умјешани у тај терористички напад.

Предсједник Путин наредио је руским специјалним службама да се усредсреде на проналажење одговорних за терористички напад.

Џихадисти Исламске државе који су у сукобу са снагама безбједности у египатском дијелу Синајског полуострва, тврде да су они срушили руски Ербас А321 само 23 минута послије полијетања из љетовалишта Шарм ел Шеик,почетком мјесеца, на лету до Санкт Петербурга када је погинуло 224 путника и чланова посаде.

Председник Русије је рекао да ово није први пут да се Русија суочава са “варварским терористичким злочинима”, подсјетивши на експлозије на железничкој станици у Волгограду у децембру 2013. године.

“Нисмо заборавили ништа и никога. Убиство наших држављана на Синају је међу најкрвавијим злочинима по броју жртава”, рекао је Путин.

“Акције наше војске у Сирији морају не само да се наставе, већ и интензивирају тако да терористи разумеју да је одмазда неизбежна”, поручио је руски председник

Свега неколико сати након што је Владимиру Путину предочен извјештај у којем стоји да је рушење руског авиона изнад Синаја ђело терориста, услиједио је жесток одговор.

У току су жестоки ваздушни напади руских снага на Раку, град на сјеверу Сирије над којим су контролу преузели милитанти Исламске државе и који се сматра њиховим „главним градом“.

„У овом тренутку руске снаге изводе жестоке ваздушне нападе у Раки, што показује да и они постају свјесни колику пријетњу представља Исламска држава“, казао је високи француски званичник за Реутерс.

Подсјетимо, Путин је најавио освету терористима ИД-а за рушење руског авиона, у којем је погинуло 224 путника и чланова посаде. У Египту су ухапшене двије особе за које се сумња да су терористима помогле поставити бомбу у авион.

Активисти на друштвеним мрежама потврђују информације о новим ваздушним нападима у Раки.
Агенције