Одобрићу мучење ако будем предсједник

tramp

ВАШИНГТОН I Кандидат за предсједничку номинацију републиканаца Доналд Трамп изјавио је данас да је мучење ефикасно и обећао да ће, ако побиједи на предсједничким изборима, вратити праксу испитивања симулирањем дављења и одобрити још грубље методе.

„Немојте ми рећи да не функционише. Мучење функционише, у реду“, рекао је милијардер у Јужној Каролини гдје ће у суботу бити одржани републикански страначки избори за номинацију.

Трамп, који се залаже за грубе методе испитивања за стране заробљенике, рекао је да ће „апсолутно“ дозволити технику која симулира осјећај дављења.

„Али, треба да идемо много јаче од дављења.Ја тако мислим. Они сијеку главе. Вјерујте ми, треба да идемо још јаче зато што је наша земља у проблему, ми смо у опасности“, рекао је Трамп.

Мучење дављењем практиковано је до пред крај мандата предсједника Џорџа Буша млађег, а потпуно је одбачена током мандата Барака Обаме.

Одбор Сената за обавјештајна питања 2014. је закључио да грубе методе испитивања нису довеле до информација до којих ЦИА није дошла на други начин. Утицајни сенатор, републиканац Џон МекКејн, који је био мучен у заробљеништву у Вијетнаму, критиковао је методе дављењем и недавно рекао да такво испитивање није донијело никакве резултате.
НН