Одређен притвор полицајцима због одавања службене тајне

БЕОГРАД │ Судија за претходни поступак Вишег суда у Београду одредио је притвор до 30 дана двојици бивших и садашњих припадника МУП-а Србије који су претходно саслушани због сумње да су одали службену тајну, која се тиче њихових активности приликом посјете премијера Србије Александра Вучића Сребреници у јулу 2015. године, када се догодио напад на њега.

Како је агенцији Бета потврдила портпаролка Вишег суда у Београду Бојана Станковић, притвор је одређен због опасности да у наставку процеса они могу да утичу на свједоке.

Синдикат полиције „Слога“ раније вечерас саопштио је да је у Вишем јавном тужилаштву у Београду завршено саслушање Владана Трбовића и Милана Думановића, након чега је предмет проглашен тајним, што значи да оно о чему се говорило приликом саслушања не може бити објављено.

Думановић и Трбовић су у изјавама за Ал џазиру 11. октобра навели да су као полицајци, по усменом наређењу старјешина, без легитимација и наоружања упућени на тајни задатак у Поточаре, 11. јула 2015. године, приликом посјете Вучића комеморацији сребреничким жртвама.

Домаћи медији наводе да су они радили у Одјељењу за опсервације и документовање Управе криминалистичке полиције, а да је Трбовићу у међувремену прекинут радни однос док је Думановић сада полицајац у Панчеву.

Више учесника комеморације сребреничким жртвама у Поточарима, 11. јула 2015. године, напало је премијера Србије Александра Вучића вербално, а онда и физички гађајући га камењем и флашама приликом његове званичне посјете том скупу.

Власти БиХ и даље нису никога оптужиле за тај напад.

Бета