Održan protest ispred vlade Srbije

20150321163951_295372
BEOGRAD | Pristalice pokreta „Dveri“ protestovale su danas ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu tražeći prekid procesa približavanja države EU i NATO.
Sa skupa su upućene optužbe premijeru Srbije Aleksandru Vučiću za veleizdaju zbog ukidanja srpskih institucija na Kosovu i Metohiji, prenose beogradski mediji.
Član rukovodstva „Dveri“ Boško Obradović rekao je da je skup, zapravo, organizovan protiv Vlade Tonija Blera, čiji je Vučić samo portparol i naveo da će zadatak tog pokreta biti okupljanje snažne opozicije koja će zaustaviti propadanje Srbije koje, kako smatra, traje od oktobra 2000. godine.
„Prvi zadatak protesta protiv Vlade je da se izdejstvuju vanredni parlamenti izbori na kojima bi se u parlament vratile patriotske snage, koje bi, kroz učešće u Vladi, prekinule ovo propadanje“, rekao je Obradović, koji se založio za približavanje Srbije Rusiji, što su prisutni podržali skandiranjem „Srbija – Rusija, ne treba nam Unija“.
Akademik Kosta Čavoški ocijenio je da aktuelna vlast primjenom briselskog sporazuma „zatire posljednje ostatke srpske državnosti“ na Kosovu i time priznaje samoproglašenu nezavisnost pokrajine.
Član rukovodstva „Dveri“ Vladan Glišić pročitao je zahtjeve tog pokreta, među kojima su i „izlaz iz ropstva Međunarodnog monetarnog fonda“, vraćanje penzija i plata na nivo prije smanjenja, ispunjavanje zahtjeva prosvjetnih radnika, podizanje carina na poljoprivredne proizvode iz EU, zaustavljanje najavljene prodaje „Telekoma“ i „EPS-a“ i oslobađanje medija od pritiska vladajuće stranke.
Protest, kome je prema nezvaničnim procjenama policije prisustvovalo više od 1.000 pristalica „Dveri“, završen je bez incidenata šetnjom od zgrade Vlade Srbije do sjedišta RTS-a.
Učesnici protesta nosili su zastave Srbije, „Dveri“, Novorusije i Donjecke Narodne Republike, slike ruskog predsjednika Vladimira Putina, a skandirali su uvredljive slogane na račun premijera Srbije.
Srna