Одржана јавна расправа о нацрту закона о култури

ТРЕБИЊЕ │ У Културном центру Требиње данас је одржана јавна расправа о Нацрту закона о култури, у чијем раду су учествовали представници установа културе из нашег града и источнохерцеговачке регије.

Према ријечима Тање Ђаковић, помоћника министра за просвјету и културу у Влади РС, Нацртом закона су по први пут у законодавству Републике Српске прописани су облици извора финансирања културе и дефинисани конкретни начини остваривања културне политике.

„Народна скупштина Републике Српске усвојила је 29. марта ове године Нацрт закона о култури. Доношење Закона о култури је стварна потреба да се јасно дефинише начин остваривања општег интереса у култури и обављања културних дјелатности, права, обавезе и одговорности свих субјеката у култури, услови за обављање дјелатности у култури, услови и поступак за суфинансирање и финансирање дјелатности у култури, културна политика, као и друга питања од значаја за културу“, истиче Тања Ђакопвић.

Током јавне расправе учесници су могли да се упознају са текстом Нацрта закона о култури и дали своје приједлоге, сугестије и коментаре.

Р.М.