Одржана комеморација у Поточарима

СРЕБРЕНИЦА I Комеморација посвећена обиљежавању 22 године од страдања Бошњака из Сребренице и других општина у јулу 1995. године одржана је данас у Поточарима.

Након обраћања званичника, одавања поште настрадалим и полагања цвијећа у Меморијалном центру, међународне дипломате и чланови дипломатског кора напустиле су ово мјесто, а делегације из исламских земаља присуствовале су вјерском обреду који је услиједио.

Ове године било је много мање страних делегација и званичника на комеморацији него претходних година.

Није било предсједника држава и влада и углавном су били представници амбасада и неколико амбасадора.

Међу њима био је шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур, шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк, амбасадори САД и Холандије, те више арапских земаља, представници опозиционих странака у Србији Чедомир Јовановић, лидер ЛДП-а, и Ненад Чанак, предсједник Лиге социјалдемократа Војводине, те бошњачки представници у институцијама Федерације БиХ и БиХ.

Након вјерског обреда приступило се укупу посмртних остатака у сакралном дијелу Мемораијалног центра који се приводи крају.

Укопом фрагмената посмртних остатака 71 ексхумираних и идентификованих особа несталих 1995. године, завршава се данашње обиљежавање 22 година од страдања Бошњака из Сребренице и још неколико општина.

Осим страних и домаћих дипломата и Бошњаци који су дошли из разних крајева БиХ и дијаспоре већ се разилазе, а укопу присуствују чланови породица идентификованих и сродници.

Данашњи скуп у Поточарима протиче мирно, а обезбјеђују га Полиција Републике Српске са другим безбједносним агенцијама у БиХ.

Због високе температуре већи број особа затражио је медицинску помоћ.

Ни ове године комеморација није прошла без ратних застава такозване Армије БиХ, али у мањем броју.

Режим саобраћаја на путевима који воде према Сребреници данас је измијењен и на појединим раскрсницама било је краћих застоја, али се очекује да ће до 16.00 часова саобраћај бити нормализован.

Према процјенама новинара, ове године обиљежавању у Поточарима присуствује знатно мањи број грађана него претходне.

У Сребреници су данас и сутра нерадни дани због данашњег обиљежавања 22 године од бошњачког страдања и сутрашњег парастоса за погинуле и убијене Србе на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице којима је на јучерашњој комеморативној сједници Скупштине ове општине одата почаст.

РТРС