Огледало херцеговачке лепоте: Парк камених скулптура у Билећи

 

rukktkqturbxy83n2izyjrindc1ode2zwq0zde0ngm3mme1n2u0mgm1mc5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

БИЛЕЋА │ Након 5. Ликовног саборовања „Симеон Добрићевски“, Билећа је добила Парк камених скулптура, који се налази испред Дома културе „Јевто Дедијер“.

По речима Миодрага Хрњеза, председника Завичајног клуба „Освит“, који је организатор ликовног саборовања, ове године 20 уметника из РС, Србије, Црне Горе и Торонта урадило је 40 уметничких дела изузетне вредности и три камене скулптуре.

– Саборовање је имало едукативни карактер, а деца су учена тајнама сликарства. Уметници су се на чаробан и чудесан начин „такмичили“ ко ће лепше да уради своје дело. Инспирацију су тражили у лепотама Билећког језера и херцеговачког крајолика. Билећа је тиме много добила. Парк сада има пет скулптура, а идуће године добиће још четири. Једна од њих налази се у просторијама Дома културе. Након овог парка, скулптурама ћемо обогатити неку другу зелену површину у нашој општини – рекао је Хрњез.

Ове године скултупре су радила два вајара из Шапца Михајло Глигорић и Давид Јовановић.

– Драган Батинић из Билеће, који је иначе академски сликар, ове године се по први пут „опробао у билећком камену“, који је даровао Билећанин Неђо Носовић. То је био и први пут да се билећки камен „бјелавац“, у току саборовања, користио у уметничке сврхе. Раније се мислило да је овај камен само за облагање и да се може користити искључиво као грађевински материјал, међутим, скулптуре су побиле ту теорију. Билећки камен сада је добио далеко већу димензију – истиче Хрњез.

Специфичностима „бјелавца“, додаје он, идуће године бавиће се стручњаци на семинару који ће бити одржан у Билећи.

– Стручњаци ће утврдити структуру камена и његову старост, јер се често говори да потиче из периода јуре, те да је на прелазу између гранита и кречњака – објашњава Хрњез.

Суфинансијер 5. Ликовног саборовања „Симеон Добрићевски“ је Министарство иностраних послова Србије – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, а покровитељ Општина Билећа.

Називи скулптура

– Аутор прве скулптуре, која је постављена у парку, је Давид Јовановић, а њен назив је „Бјелавац“. Михајло Глигорић другу скулптуру посветио је Миливоју Бокићу, једном од најбољих вајара које је Херцеговина икада имала. Ове године Јовановић је извајао „Окрет“, док Глигорићева скулптура носи назив „Из језера вила проговара“. Драган Батнић, аутор је скулптуре „Њисак у времену“ – рекао је Миодраг Хрњез.

Блиц