Огромне казне за невакцинисање дјеце

vakcine

БЕОГРАД l Нови Закон о заштити становништва од заразних болести прописује чак три пута већу казну него претходни, у износу од 150.000 динара, уколико се одбије обавезна имунизација, односно вакцинација.

Вакцинација је и према претходном Закону о заштити становништва од заразних болести била обавезна за сву децу, па и кад родитељ одбија да вакцинише дете. У случају одбијања, казна је до сада била од 20.000 до 50.000 динара.

„Календар вакцинације се не мења, а он обавезује сву децу која се уписују у школу да су претходно уредно вакцинисана. Веће казне за оне који се не вакцинишу, што укључује и родитеље који одбијају да вакцинишу своју децу, прописане су зато да би политика увођења обавезне вакцинације била успешнија“, каже помоћник министра здравља Зоран Панајотовић.

Он још наводи да грађани ово не смеју да схвате као намеру да се попуни буџет новцем од казни.

Панајотовић подвлачи и да деца која нису уредно вакцинисана неће моћи да се упишу у основну школу.

„Сва деца пред упис у школу морају бити вакцинисана. Уколико нису вакцинисана на време, вакцинација ће се обавити накнадно. Једно невакцинисано дете представља опасност за другу децу у колективу која су вакцинисана, а то не смемо да дозволимо“, каже Панајотовић.

Иначе, у Закону о заштити становништва спречавање обавезне имунизације сматра се прекршајем. Према овом закону лекари су дужни да обавесте санитарну инспекцију уколико родитељи одбију да вакцинишу своје дете. Затим инспектори зову родитеље и шаљу им решење о обавезној вакцинацији, а ако и тада своје дете не вакцинишу, следи им казна прописана законом.

Родитељима се тада може скинути новац са рачуна, запленити имовина, или се могу послати на принудни рад. Инспекција аутоматски зове надлежни Центар за социјални рад, те се у крајњем случају доноси решење о занемаривању развоја детета.
Радио 021/Блиц/Курир