Опрез: Одвозе српску дјецу у непознато

djeca kindapovanje

КОСОВСКА МИТРОВИЦА I У северној Косовској Митровици полицији су пријављена два покушаја киднаповања малолетних лица у протеклој недељи.

Регионални шеф Оперативе Косовске полиције – север Жељко Бојић, апелује на грађане да не шире панику, јер је полиција у истражном поступку и влада ситуацијом.

„Појам безбедности деце није ствар само једне институције већ је то колективна одговорност, када то кажем мислим на родитеље пре свега и просветне раднике, као и на грађане, полиција разуме забринутост родитеља, јер су нам деца и њихова безбедност најважнија“, рекао је Бојић и поручио родитељима и школама да приликом разговора са својом децом у случају оваквих негативних појава одмах обавесте полицију.

Он је потврдио за Телеграф да су родитељи 12. и 18. новембра пријавили покушај отмице деце, али да су након консултација и упознавања са чињеничним стањем од стране тужиоца сви случајеви регистровани као покушај крађе и напад.

„У оба случаја, потенцијалне жртве су малолетне особе. Полиција је предузела оперативне радње и мере и држи ситуацију под контролом“, рекао је Бојић.

Он је додао да полиција већ недељу дана активно ради на расветљавању ових догађаја.

На званичној страници Косовске Митровице на Фејсбуку постављено је упозорење грађанима да путем порука шаљу информације везане за “покушаје отмице деце”.

Информације су да су се у граду појавила два сумњива аутомобила: црвени “голф” и црни ауто са немачким регистарским таблицама, без идентификације марке возила.

Очевици тврде да људи који управљају овим возилима, заустављају малу децу и питају их где се налази одређена улица и да ли могу да им покажу позивајући их да уђу у возило или траже од деце мобилни за хитан позив нудећи им да сачекају у ауту док не обаве позив.

На крају моле родитеље да децу прате од куће до школе и назад уз упозорење: “Будите опрезни, јер на жалост ни једна институција на Косову не може да брине о вашој деци онолико колико колико можете ви сами”.

Један од родитеља који је пријавио отмицу малолетног сина М. Н. (11), Небојша Милутиновић на локалној радио станици “Контак плус” испричао је шта се догодило његовом сину:

„Мом сину је у парку пришао непознати дечко и ухватио за руку, што се види и на снимку сигурносне камере и питао га да му да телефон, јер је хитно требало да обави један позив. Он није имао телефон код себе, па је донео од куће, иако није имао кредита. Након тога га позива да се дружи са њим и да му покаже делове Митровице. Мој син му је одговорио да не може, јер мора да се врати у школу“, рекао је отац уплашеног дечака Милутиновић.

Његов син се толико уплашио да се у току бежања потпуно изгубио. На снимку се и види да га момак чека у колима неколико минута, а онда одлази.
Телеграф