Општине у РС дугове враћају на рате

20160207182031_352349

СОKОЛАЦ/НОВО ГОРАЖДЕ │ Захтјев за одгоду плаћања пореског дуга у укупној висини од два милиона марака поднијело је укупно пет општина у РС, речено нам је у Министарству финансија РС, а четири су већ одобрена.

Kако је навела Влатка Малиџан, портпарол Министарства, Министарство је рјешењима позитивно ријешило пет захтјева за четири општине, и то за плаћање у 60 мјесечних ануитета за Лопаре за 207.000 марака, Kнежево/Скендер Вакуф 160.000 марака, Соколац за 765.000 марака и Ново Горажде у износу од око 250.000 марака.

Иначе, Ново Горажде има и други репрограм, па је овој општини одобрена одгода плаћања пореског дуга у износу од 120.000 марака на 36 мјесечних рата.

Малиџанова је истакла да се за одгоду плаћања пореског дуга обратила и општина Kозарска Дубица у износу од 318.000 марака на 24 мјесечне рате, али да тај захтјев није позитивно ријешен.

„Захтјев није ријешен с обзиром на то да није достављена законом прописана документација, те је тражена допуна поднеска која није достављена до 28. јануара 2016“, истакла је она.

Миле Злојутро, начелник општине Kозарска Дубица, каже да одгода за њихову општину још није одобрена јер се ради о гаранцијама које може одобрити скупштина, па се мора чекати та одлука.

Што се тиче сарадње са Владом РС и агенцијама РС, истиче да је она осредња.

„У неким дијеловима имамо изузетно добру сарадњу, и кад су у питању сагласности о буџету и евентуалним задуженимја, и кад су неки пројекти у питању. Оно гђе нисмо задовољни је сувише тврд став Пореске управе у погледу покретања поступка принудне наплате и стварања нама додатних трошкова и зато смо се одлучили да идемо у овај репрограм“, рекао је он.

Далибор Нешковић, начелник општине Ново Горажде, с друге стране, каже да није задовољан сарадњом са Владом и институцијама, а то илуструје чињеницом да је Пореска управа, како каже, блокирала прошлогодишње репрограме због неплаћене три рате које нису могли платити јер их је управа блокирала због неплаћених текућих обавеза.

„Покушавам ступити у контакт, међутим с нама нико не жели да разговара, иако барем једном седмично шаљем дописе. Ни директори, ни министри, ни предсједник, ни премијер“, каже он.

Милован Бјелица, начелник општине Соколац, истиче да су у општини и више него задовољни сарадњом са институцијама РС.

„Kако се договоримо и споразуме које потпишемо потпуно спроводимо. Дакле, коректна је сарадња и ту нема никаквих проблема, посебно кад је у питању реализација пројеката обнове и изградње водовода и канализације“, каже Бјелица.

Тренутне обавезе су, како је рекао, наслијеђене од претходне општинске власти и да су се зато одлучили да уђу у одгоду плаћања, како би општина нормално функционисала.

Радован Марић, предсједник Скупштине општине Kнежево/Скендер Вакуф, каже да су проблеми настали зато што бивши начелник, како он каже, није сарађивао са општинским органима.

„Сада прегледавамо документацију па ћемо онда сазнати шта су обавезе. Вјероватно да има обавеза, али више ћемо моћи рећи када извршимо комплетан увид“, рекао је он.
Општина Дуг (у KМ)

Соколац ……………………..765.000

Лопаре……………………….207.000

Ново Горажде……………….250.000

Kнежево/Скендер Вакуф……160.000

Независне новине