Osam decenija od ubistva kralja Aleksandra

319910_1

BEOGRAD | Državna ceremonija povodom obeležavanja 80. godišnjice od smrti kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića biće održana danas u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu kod Topole.
Lovorove vence na sarkofag kralja će položiti predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije kao i Opštine Topola.
Vence će položiti i udruženja građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, najavio je Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova koji je organizator centralne komemorativne svečanosti.
Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević, glavnokomadujući srpskom Vojskom u Prvom svetskom ratu, ubijen je u Marseju (Francuska) 9. oktobra 1934. godine, a sahranjen je u sarkofagu koji se nalazi u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu u Topoli, podseća se u saopštenju.
Komemorativne svečanost biće održana danas i u Marseju gde će biti položeni venci na spomenik Aleksandru Karađorđeviću i tadašnjem ministru spoljnih poslova Francuske Luju Bartu, saopštio je Beli dvor.
RTS