Оскар: Дикаприо најбољи глумац

376614_1

Филм „Под лупом“, о разоткривању педофилије у оквиру католичке цркве, најбољи је филм по оцени Америчке филмске академије за 2016. годину.

Филм је понео награду и за најбољи оригинални сценарио.

Леонардо Дикаприо је коначно освојио свог првог Оскара за улогу у филму „Повратник“, сто су сви у Долби театру поздравили аплаузом.

Редитељ „Повратника“ Алехандро Гонзалес Ињариту добио је награду за најбољи режију.

Глумица Бри Ларсон која је глумила лик Џој у филму „Соба“ је најбоља глумица.

Алисија Викандер је први пут номинована и освојила је Оскара за споредну улогу у филму „Данкиња“, а Марк Рајленс награђен је за најбољу споредну мушку улогу у Спилберговом трилеру „Мост шпијуна“.

Оскара за најбољи адаптирани сценарио освојио је филм „Опклада века“, а добитници су поручили публици да не гласају за људе који имају новац, ако не желе да новац контролише владу.

Потпредседник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден појавио се на сцени Долби театра и најавио Леди Гагу која је отпевала песму из филма „Ловиште“.

Песма коју је отпевао Сем Смит за последњи филм о Бонду победила је конкуренцију у категорији најбоља песма, а славни Енио Мориконе после 6 номинација коначно је освојио Оскара за најбољу музику.

Овогодишња, 88. додела награда Америцке филмске академије протекла је у знаку прозивке Холивуда на рачун различитости јер међу номинованим глумцима није био ниједан Афроамериканац.

„Ево ме на додели Оскара за белце, али да су бирали водитеља мене не би изабрали“, нашалио се водитељ програма Крис Рок на самом почетку церемоније.

„Сигурно се дешавало током педесетих и шездесетих да црнци не буду номиновани, али тада се нису бунили“, наставио је комичар.

„Побеснели Макс: Аутопут беса“ је највеће изненађење вечери са освојених 6 награда (најбољи костим, најбоља сценографија, најбоља маска, најбоља монтажа, најбоља монтажа звука, најбољи микс звука).

Емануел Лубески освојио је своју трећу награду за фотографију Америчке академије. Филм „Еx маћина“ освојио је Оскара за најбоље визуелне ефекте.

Оскара за најбољи дугометражни анимирани филм добио је „У мојој глави“, а „Прича о медведу“ за најбољи краткометражни анимирани филм. „Девојка на реци: цена опроштаја“ је најбољи кратки документарни филм, „Ејми“ најбољи документарни филм, „Муцање“ је изабрано за најбољи краткометражни филм, а

Оскар је отишао у руке Мађара Ласла Немеша за најбољи филм ван енглеског говорног подручја.
БНТВ