Основано Удружење дјеце погинулих бораца

nasljedje 1

НЕВЕСИЊЕ │ У Невесињу је синоћ основан Општински одбор Удружења дјеце погинулих бораца „Насљеђе“ са циљем да заштити права ове популације и поправи њихов материјални положај. На Оснивачкој скупштини изабран је Извршни одбор од 17 чланова, а за предсједника Удружења именован је Саша Вујадиновић. Изабрани су и други скупштински органи и усвојен Статут удружења.

Оснивачкој скупштини присуствовали су и представници требињског Удружења „Насљеђе“ које ће дјеловати као кровна организација.

Предсједник Општинског одбора Невесиње Саша Вујадиновић каже да су се на овак корак одлучили незадовољни положајем дјеце погинулих бораца која ни 20 година након рата не могу да остваре своја законом гарантована права.

– Наши очеви нису дали живот за државу у која ће њихова дјеца бити незапослена и запостављена – рекао је Вујадиновић додајући да ће новоформирано удружење покушати да исправи ту неправду. Нагласио је да ће „Насљеђе“ бити другачије од других удружења и да неће робовати никаквим страначким и идеолошким интересима, него искључиво заступати права дјеце погинулих бораца. Kао први корак Вујадиновић је најавио разговоре са представницима локалне и републичке власти и директорима јавних предузећа у циљу изналажења могућности запослења и унапређења материјалног положаја и социјалне сигурности ове популације.

Саша Пешикан из требињског Удружења“Насљеђе“ најавио да ће након Требиња и Невесиња општински одбори бити формирани и у Бањалуци, Билећи, Источном Сарајеву, Милићима и другим градовима РС.

– Треба да се сви удружимо и уз сјећање на жртву наших очева изборимо своја права – истакао је Пешикан.

У Невесињу има око 150 дјеце погинулих бораца, од чега се 52 налази у евиденцији Завода за запошљавање.

Радио Невесиње