Освештан храм Свете Петке на Златишту

zlatiste1

БИЛЕЋА │ Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије и епископ будимљанско-никшићки Јоаникије освештали су храм Свете Петке у билећком насељу Златиште, који је саграђен средствима мјештана и других донатора.

Градња цркве почела је прије двије године за потребе некадашњих мјештана села Мируше, који су из тог мјеста отишли прије педесет година због стварања хидроакумулације Билећко језеро.

zlatiste

Владика Григорије захвалио је свима, који су исељени из долине Требишњице и насељени у овом билећком насељу, што нису заборавили ко су и што цркву своју не остављају већ је изнова граде и обнављају.

Он је у обраћању пред више стотина вјерника истакао да је овај храм посвећен Светој Петки – Параскеви, чудесној светитељки, жени која је постала обожена и која ће убудуће бити заштитница Златишта и њеног чудесног народа.

Према његовим ријечима, још од Старог завјета Бог је дао да се зидају храмови, да се у њима чува светиња над светињама и тајна над тајнама.

Владика је нагласио да радост није само у изградњи храма, већ и што је у овој новосаграђеној богомољи крштено дванаесторо дјеце, али и што је у ђакона рукоположен отац Александар који ће ускоро бити свештеник у Билећи.

„Данашњим крштењем родитељи и кумови дјеце су показали да овдје има будућности, доброте, среће и светости. Нису могли изабрати љепши дан да крсте дјецу од овог када је освештана њихова црква“, рекао је владика Григорије.

Владика Јоаникије у свом обраћању вјерницима је нагласио да је овај дан донио велику радост за све мјештане и пожелио им да им нови храм донесе нови живот и радост у срца и домове.

„Због тога се и граде ове светиње, да се у њих сабирамо, да се у њима освештавамо, да бисмо и ми постали храмови Бога живога“, рекао је Јоаникије и додао да је Света Петка заштитница свих православних народа које је повезала.

zlatiste3

Предсједник Одбора за градњу цркве Видо Мишељић рекао је да је храм саграђен великом вољом и неизмјерном љубављу.

Мишељић је навео да је ово једини храм у општини Билећа посвећен Светој Петки и подсјетио да се у Мирушама, на самој обали Билећког језера, налази рушевина цркве Свете Петке.

Предраг Чукнић, отац три дјевојчице које су крштене у новосаграђеној цркви, каже да је данас најсрећнији човјек јер је у свечаној атмосфери и прелијепом храму крстио дјецу.

У порти цркве приређен је богат културно-умјетнички програм.
Срна