Otišao i posljednji Dražin ravnogorac

332556_1
BEOGRAD | Na mesnom groblju u Brežđu sahranjen je Svetozar Filipović (91), poslednji vojnik Dragoljuba Draže Mihailovića, koji je Ravnogorskom pokretu pristupio maja 1941. godine. Njegovom ispraćaju, uz članove porodice, prisustvovalo je nekoliko stotina prijatelja, poštovalaca Ravnogorskog pokreta, ljudi koji su došli iz svih krajeva Srbije.
Sahranjen je u mornaričkoj uniformi, jer je bio podoficir Kraljevske mornarice. Nije bilo vojnih i državnih počasti.
Poslednji Dražin vojnik minulog vikenda u tri nastavka u „Večernjim novostima“ svedočio je o ratu u Srbiji, četnicima i partizanima i o svom tegobnom životu.
Noć pre nego što je preminuo, kažu, čitao je na stranicama lista svoje svedočenje „Englezi od Draže tražili rudnike“. Posle pročitanog teksta, bio je zadovoljan. Zaspao je i nije se probudio.
Svetozar Filipović rođen je, od oca Božidara i majke Desanke, u Brežđu. Posle niže gimnazije obreo se u Kumboru u Nižoj pomorskoj akademiji, gde ga je zadesio Aprilski rat. Kao kadet vojske u kapitulaciji, vratio se kući i već 15. maja, čuvši da na Suvoboru ima Kraljevske vojske koja neće da se preda, našao se kod Draže kao njegov 27. vojnik.
Učestvovao je u prvim borbama četnika i partizana protiv Nemaca kod Gornjeg Milanovca, poznavao je Žikicu Jovanovića Španca i posećivao majore Aleksandra Mišića (sina slavnog vojvode) i Ivana Fregla, koji su imali štab u Struganiku, a bio je svedok uspostavljanja prve radio-veze četnika sa Englezima. U vreme Tita i neposredno posle njegove ere hapšen je 16 puta.
Novosti.rs