Откривен споменик борцима за слободу

НЕВЕСИЊЕ I Откривањем и освјештањем Споменика слободе на Градском тргу у Невесињу данас je завршено дводневно обиљежавање Митровданских битака, Дана општине Невесиње и Крсне славе Борачке организације РС.

Митровданским свечаностима присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић и други високи званичници. Предсједник Додик је поручио да су Невесињци познати по јунаштву и честитости и да је овај крај увијек био симбол слободе.

Величанствени споменик који ће трајно подсјећати на јунаке који су дали живот за слободу отаџбине открили су предсједник РС Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, начелник општине Миленко Авдаловић, мајка два погинула борца Војске РС Душанка Кузман и дијете рођено седам дана послије очеве херојске погибије Момчило Вуковић.

Спомен обиљежје освјештао је владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије са свештенством Епархије. Он је рекао да је споменик достојан Невесиња и његове славне историје. Невесињцима је поручио да буду сложни у миру као што су били у рату.

Душанка Кузман је у рату за један дан изгубила два сина. Бол је непролазан, али јој утјеху дају догађаји попут откривања Споменика слободе.

Предсједник Додик је рекао да су Невесињци познати по јунаштву и честитости.

– Ово је град херој који је кроз историју увијек био мјесто одбране слободе и то је познато далеко ван граница Републике Српске – поручио је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да споменик показује јединство и одлучност Невесињаца да се брани слобода. Он је посебно истакао јунаштво припадника Невесињске бригаде током Митровданских битака оцјењујући да су оне значајно промијениле ток рата у Херцеговини.

Предсједник Борачке организације  РС рекао је да Митровдан симболизује двије славне битке из Отаџбинског рата које су показале опредјељење и спремност бораца за одбрану слободе.

Савчић је поручио да је крајње вријеме да се направи заједнички план око најважнијих националних питања јер је све више опасности и изазова за РС.

Начелник општине Миленко Авдаловић рекао је да је поносан што су у Невесиње данас стигли највиши званичници Републике Српске и представници у органима БиХ, као и ратни команданти и највећи пријатељи Невесиња у рату и миру.

– Данас славимо и слободу  чији су симбол  Митровданске битке које су сачувале српску Херцеговину и Републику Српску – истакао је Авдаловић.

Након откривања и освјештања Споменика слободе  републичке, државне и општинске делегације и представници удружења проистеклих из отаџбинског рата положили су цвијеће, а припремљен је и пригодан културно – умјетнички програм.

Споменичка скулптура, дјело академског вајара Миодрага Живковића, симболизоваће све невесињске устанке и континуитет српског духовног бића и традиције.

Радио Невесиње