Отварање највећег тунела на свијету

765-574-9fadf232737206c9e737348f8a65a977

ЦИРИХ │ Најдужи жељезнички тунел у свијету данас ће званично бити отворен у швајцарској у дужини од 57 километара, послије градње која је трајала 17 година.

Тунел „Готард“, испод Алпа, повезује мјеста Ерстфелд и Бодио.

Први његов нацрт урадио је швајцарски инжењер Карл Едуард Грунер још 1947. године, али су бирократија, трошкови и остале препреке помјериле почетак радова до 1999. године.

Градња тунела коштала је 12 милијарди швајцарских франака.

У првом церемонијалном возу који ће проћи кроз тунел налазиће се швајцарски званичници, њемачки канцелар Ангела Меркел, француски предсједник Франсоа Оланд и италијански премијер Матео Ренци.

Када тунел буде потпуно оперативан у децембру, скратиће путовање од Цириха до Милана на два сата и 40 минута, што је за око 60 минута мање него сада.

Због нове руте жељезнички теретни саобраћај постаће ефикаснији, па се очекује смањење броја теретних камиона са дизелским моторима на путевима, што ће унаприједити саобраћај и смањити загађење.

Очекује се да ће број путиника на овој линији порасти са данашњих 9.000 на 15.000 до 2020. године, саопштила је швајцарска жељезница.

Европски комесар за саобраћај Виолета Булц рекла је прошле седмице да ће нови тунел бити „витална веза која повезује Ротердам и Антверпен са лукама на обали Јадранског мора.

Градња тунела „Готард“ постала је могућа захваљујући технолошком напретку машина за копање, које су замијениле опасну методу коришћења експлозива и бушења.

Агенције