Отворена изложба „Арт симпозијум Јахорина 2017“

ТРЕБИЊЕ I У Галерији Културног центра вечерас је отворена изложба слика са 15. сазива међународне ликовне колоније “Арт симпозијум Јахорина 2017”.

Миљан Вуковић, уредник умјетничког програма Културног центра и учесник ликовне колоније каже да је јубиларни 15. међународни ликовни сазив „Арт симпозијум Јахорина 2017“ окупио 20 сликара, вајара и графичара из Србије, Јапана, Кореје, Бугарске, Македоније, Хрватске и БиХ.

„Изложба у требињској Галерији обухвата 39 радова, углавном се ради о уљима на платну. То је само дио радова који су настали у јулу на ликовној колонији на Јахорини. Можемо говорити о различитом умјетничком изразу, од Јапанца који се бави фигуративном, док се бугарски умјетници баве апстрактном умјетношћу. Ово је путујућа изложба, а стална поставка колоније се налази на Економском факултету на Палама“, истакао је Вуковић.

Отварајући изложбу, начелник Одјељења за друштвене дјелатности Града Требиња, Зоран Милошевић је истакао да се овом изложбом обогаћује културна понуда у нашем граду, на начин да остварујемо циљ културног стваралаштва, а то је ширење умјетничких исказа и пружање нових изазова публици.

„Циљ ове реномиране културне манифестације је афирмација ликовне умјетности и умјетности уопште, развој еколошке свијести, подстицај туризма како на подручју Републике Српске, БиХ и држава у региону, тако и у свијету, укључујући допринос напорима да Јахорина, која заслужено носи епитет зимске олимпијске љепотице, буде препознатљива и на мапи културних дестинација“, навео је Милошевић.

„Арт симпозијум Јахорина“ основан је 1. маја 2003. године и од тада се редовно одржава сваке године на олимпијској планини Јахорини, гдје је угостио бројне ликовне умјетнике из Европе и свијета, а чија су дјела представљена на око 50 изложби у Српској, БиХ и иностранству.

Изложба је отворена 15 дана.

Д.М.