Ове сасвим обичне ствари у неким земљама су забрањене

zubi osmijeh zvaka manekenka

Дечја ходалица, лутка за бутик, четке за бријање само су неке од забрањених ствари у одређеним државама. Они су избачени из употребе из културних, религијских и политичких разлога.

Француски сир је забрањен у Русији

Kао одговор на санкције западних земаља у вези са украјинском кризом, власти Русије забраниле су у августу 2014. године увоз одређених производа из земаља Европске уније, САД, и свих осталих западних земаља које су биле умешане у спор.

Дечја ходалица не користи се у Kанади

Током истраживања у 2004. години, канадски научници установили су да ходалице, због тога што детету омогућавају већу мобилност него што је иначе има, могу изазвати бројне повреде, укључујући повреду главе, ломљење костију, па чак и смртни исход.

Лутка за бутик није дозвољена у Ирану

Kао одговор на све већи утицај Запада, Иран је 2009. године забранио излагање свих женских пластичних лутака у радњама са гардеробом које поседују изражене облине и не носе хиџаб.

У Северној Kореји забрањене су џинс панталоне

У Северној Kореји се плаве џинс панталоне сматрају симболом САД, па је ношење овог одевног предмета илегално.

У Сингапуру не жваћу жваке

Поседовање и жвакање жвакаће гуме никад није било илегално у Сингапуру, али су због тога што се тешко уклањају са улица њихова продаја и увоз забрањени 1992. године.

У Сент Лусији не смеју да се брију јапанским четкама за бријање

Због скандала са контаминацијом четкица антраксом који се догодио почетком 20. века, у овој земљи чак и данас забрањен је њихов извоз и увоз из Јапана.

У САД је забрањено киндер јаје

Чувена посластица у којој се крије играчка забрањена је у Америци из безбедносних разлога – сматра се да би млађа деца могла да се угуше пластичним деловима.

У Јапану је забрањен „Вик“ инхалатор

У Јапану је забрањено издавање лекова без рецепта који садрже супстанцу псеудоефедрин.

Филм „Ана и краљ“ не емитује се на Тајланду

Због тога што вређа тајландску монархију и не осликава поуздано историју ове земље, филм “Ана и краљ” забрањен је у Тајланду.

Саудијска Арабија забрањује маске за прерушавање

Саудијска Арабија забранила је 2013. године увоз и продају маски са ликом Гаја Фокса, протагонсте филма “В фор Вендетта”. Данас исти закон важи за све маске за прерушавање.

Б 92