Ово је осумњичени за шпијунирање Србије

222

БЕОГРАД │ Припадници Безбједносно-информативне агенције (БИА), београдског центра, ухапсили су у петак Чеду Чоловића (57) за кога се основано сумња да је био шпијун једне хрватске обавјештајне службе.

Према писању „Новости“, Чоловић је пензионисани официр Војске Републике Српске Крајине и био је задужен за безбједност 75. моторизоване бригаде.

Родом је из Дрниша, али има пребивалиште у Београду и има двојно држављанство – српско и хрватско!

Београдски лист даље пише да је ријеч о особи која је имала приступ важним државним информацијама.

Поводом случаја хапшења Чоловића који се сумњичи да је је хрватски шпијун, Више јавно тужилаштво огласило се саопштењем у ком је потврђено да је ухапшени радио за хрватску обавјештајну службу, као и да је имао држављанство Србије и Хрватске.

У саопштењу се даље наводи да је од 1990. године живио и радио у Републици Хрватској, послије чега му је мјесто пребивалишта било у Републици Србији.

Акција је спроведена у сарадњи Безбједносно-информативне агенције и Вишег јавног тужилаштва у Београду, а осумњиченом је одређено задржавање од 48 сати, након чега ће бити приведен надлежном тужиоцу на саслушање.

„Тужилаштво ће у складу са својим уставним и законским овлашћењима наставити поступање у правцу утврђивања свих околности наведеног догађаја, водећи рачуна о заштити виталних интереса Републике Србије, а све у циљу потпуног утврђења свих радњи које чине обиљежја овог кривичног дјела у оквиру својих законских овлашћења. Након спроведене истраге и утврђеног чињеничног стања јавност ће о томе бити благовремено обавијештена“, наводи се у саопштењу Вишег јавног тужилаштва у Београду.

Како је пренио хрватски портал „Индекс.хр“, ухапшени хрватски шпијун у Београду бавио се официрима ЈНА против којих Хрватска већ јесте или би тек требало да покрене кривичне поступке због дјела почињених током рата 1991-1995. године.

„Српске службе већ неко вријеме прате дотичног и прикупљају информације о њему“, каже извор за хрватски портал. „Познато је гдје се тачно налазио, у којим мјестима уз границу, са својим колегама с хрватске стране и са киме је све био у контакту. На терет му се ставља кривично дјело – шпијунажа“, наводи извор поменутог портала.

У Министарству спољних послова у Загребу су за „Новости“ рекли да „немају никакву званичну информацију, па не могу ни потврдити ни демантовати да је у Београду ухапшен човјек који се сумњичи да је хрватски шпијун“.

Хрватске дипломате грозничаво су покушавале да прикупе неке податке, али то им није успјевало.

„Не искључујемо могућност ни да се ради о некој представи, али засада не можемо ни то да тврдимо“, речено је „Новостима“, уз напомену да ће се званичним каналима од српских власти тражити подаци и детаљи о цијелом случају.

Према незваничним сазнањима, особа за коју се сумња да је хрватски шпијун, дуже је вријеме праћена. Документовани су сви њени контакти са особама из Војске Србије, полиције, других државних органа, али и хрватским обавјештајцима. Овај хрватски шпијун је, наводно, прикупљао податке о безбједносним структурама Србије, али и о плановима намјенске индустрије, као и око уговора о извозу наоружања у иностранство…

Сви хрватски медији и портали као главну вијест пренијели су информацију о хапшењу особе осумњичене за шпијунажу у корист Хрватске.

Поједини загребачки интернет-портали питали су се да ли је радио за Сигурносно-обавјештајну агенцију или Војну сигурносно-обавјештајну агенцију. Они чак доводе у питање истинитост информације да је ријеч о хватању хрватског шпијуна.

Казна до 15 година затвора

Према Кривичном закону Србије, казна од три до 15 година затвора запријећена је за оне који тајне – војне, економске или службене саопште, предају или учине доступним страној држави, страној организацији или лицу које им служи.

Затвор од пет до 15 година запријећен је за оне који за страну државу или организацију стварају обавјештајну службу у Србији или њоме руководе. Од једне до 10 година затвора запријећено је у случају ступања у страну обавјештајну службу, а једна до осам година у случају прибављања тајних података или докумената у намјери да се саопште или предају страној држави, организацији или особи која им служи.

(Новости.рс)