Ovo su ključne teme Putinove posjete Beogradu

vucic i putin

BEOGRAD | Energetika i bescarinski izvoz automobila iz Kragujevca u Rusiju biće glavne teme razgovora srpskih zvaničnika s Vladimirom Putinom 16. oktobra u Beogradu, saznaje “Blic”.
Dugo najavljivana poseta ruskog predsednika Srbiji neće biti samo protokolarna i svečana. Kako “Blic” saznaje iz izvora u Vladi Srbije, u toku su pripreme međudržavnih sporazuma, koji će 16. oktobra biti potpisani, a šta će se tačno u njima naći znaće se nakon sastanka mešovite komisije u Moskvi 6. i 7. oktobra.
„Očekujemo da će biti razgovora o listi proizvoda koji su na režimu izvoza u Rusiju bez carine i mogućnosti da se na listu ubaci nekoliko hiljada vozila kragujevačkog „Fijata“, sirevi i cigarete. Razmatraće se pitanja iz energetike – isporuka energenata, NIS, „Petrohemija“, „Južni tok“, kao i Humanitarni centar u Nišu“– rekao je izvor “Blica” iz Vlade.
Bescarinski izvoz „Fijatovih“ automobila u Rusiju odavno je jedan od važnih privrednih ciljeva Srbije i najavljivan je kao mogućnost i pred nedavnu posetu premijera Aleksandra Vučića Moskvi.
Kako je juče zvanično potvrđeno, Vladimir Putin će u Beogradu prisustvovati i vojnoj paradi, gde će mu predsednik Tomislav Nikolić uručiti orden Republike Srbije na velikoj ogrlici (prvog stepena). Povodom uručenja ordena oba predsednika će se obratiti prisutnima. Nikolić je ukaz o dodeljivanju ordena Putinu, koji je namenjen predsednicima država ili vlada za naročite zasluge učinjene za srpsku državu i narod, doneo prošle godine.
Orden 1. stepena samo Putinu
Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici ima dva stepena i samo je predsednik Rusije dobio ovaj orden prvog stepena.
Ordenom drugog stepena odlikovano je još 17 bivših i sadašnjih inostranih zvaničnika, među kojima su predsednici Grčke i Rumunije Karolos Papuljas i Trajan Basesku, svi predsednici azijskih država bivšeg SSSR-a, bivši predsednici Kipra i Slovačke Dimitris Hristofijas i Ivan Gašparovič, bivši premijer Španije Marijano Rahoj Brej, Ukrajine Viktor Janukovič i posthumno Ugo Čavez, bivši predsednik Venecuele.
Blic