Озваничен почетак радова на изградњи стамбене зграде у оквиру Пројекта затврања колективних центара

Kроз пројекат ЦЕБ 2 биће урађене 82 зграде у 45 општина БиХ, а кроз регионални програм још 70 зграда

ТРЕБИЊЕ  |  У Требињу је данас озваничен почетак радова на изградњи стамбене зграде са 48 станова, у оквиру Пројекта затврања колективних центара и алтернативног смештаја, које проводе ресорна министарства БиХ и РС у сарадњи са локалним заједницама.

Након изградње овог стамбеног објекта на локацији бивше војне касарне по европским стандардима за социјално становање биће рапуштен колективни центар у Ластви код Требиња, гдjе живи десет породица, а биће ријешено и питање других породица за које Влада РС плаћа алтернативни смештај.

У плану је да се у оквиру регионалног програма о решавању питања интерно расељених у периоду од 2019. до 2020. године на истој локацији направи још једна зграда са 15 станова и обнове три индивидуална стамбена објекта, чиме би Требиње у потпуности ријешило питања избјеглих и особа који користе алтернативне смјештаје .

За градњу стамбених зграда градска администрације обезбиједила је потребне локације, инфраструктуру и документацију, а по европском систему социјалног становања зграде ће бити власништво града Требиња.

Министарка за људска права и избјеглице БиХ Семиха Боровац је рекла да је и циљ пројекта за који се БиХ од  Развојне банке Вијећа Европе задужила 120 милиона  KМ, осим затварања 121 колективног центра и трајно рјешавање стамбеног питања ових категорија, као и економска одрживост.

„Локална администрација у у Требињу је створила све услове да се проведе европски модел социјалног становања, што показује колико води рачуна о избјеглим и људима који користе алтернативни смештај“, истакла је Боровац.

Она је додала да у  пројекту учествују сви од локалног до државног нивоа што говори да се враћа међусобрно повјерење унутар БиХ и у региону, али и испуњавају обавезе на путу ЕУ о смањењу сиромаштва.

„Предност ових пројеката је  и поправљање еконосмке ситуације у БиХ, јер све објекте гради домаћа радна снага“, истакла ме Боровац.

Министар за избјеглице и расељена лица РС Давор Чордаш је подсетио да се у Требињу проводе два пројекта ЦЕБ 2, а осим зграде са 48 станова ради се и реконструкција дијела Дома пензионера.

„У нову зграду у Требињу биће уложено милион и 850 хиљада KМ кредитних средстава“, навео је Чордаш.

Он је додао да овакви пројекти имају социјални, али и развојни карактер, јер је велики број људи још заинтересован за повратак или обнову пријератних домова.

„Ако не можемо да им надокнадим штету насталу у протеклом рату морамо имати инструменте да им помогнемо“, закључио је Чордаш.

Предсједник Скупштине града Требиња Драгослав Бањак  је истакао да је велика ствар што избјегли и корисници алтернативног смештаја послије више деценија добијају могућност за конфронијим животом, на који су били и заборавили, те да ће локална власт у сарадњи са ресорним министраствима и даље наставити да помаже ову, као и друге категорије становништва.

Према речима директора требињског Дома пензионера Рајка Ћапина, радови на дијелу објекта који се реконструише у оквиру пројекта ЦЕБ2 требали би бити завршени до краја године, а 20 садашњих корисника алтернативног смештаја у Дому пензионера је изразило жељу да остане у тој установи, што ће им бити и омогућено и након адаптације објекта .

 Д.Ч.