Pao helikopter koji je spašavao bebu

336968_1
BEOGRAD | Transportni helikopter Vojske Srbije „Mi-17“ angažovan u akciji spasavanja bebe iz Novog Pazara srušio se nedaleko od beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“, saopštilo je Ministarstvo odbrane. U helikopteru su pored bebe bila i četiri člana posade te dva doktora. Prema prvim nezvaničnim informacijama koje prenosi portal Srbija danas svi putnici su stradali prilikom pada.

Svi prilazi prema aerodromu su zatvoreni.

Prema nezvaničnim informacijama u helikopteru su bila dva pilota, dva tehničara iz 890. mešovite helikopterske eskadrile ViPVO Vojske Srbije, dvojca medicinskih tehničari i bolesna beba.

Prema saznanjima B92, helikopter „Mi-17“ je stigao do Beograda oko 23 sata ali nije uspeo da sleti na aerodrom zbog loših vremenskih uslova i magle. U 2.10 sati kontrola letenja je izgubila kontakt sa posadom letelice.

Bilo je predviđeno da helikopter sleti u Beograd i da beba stara pet dana bude prevezena na Intitut za majku i dete.

Bebu su juče po podne prevozili sanitetom iz Novog Pazara u bolnicu u Kragujevac, kada se na putu u blizini Raške dogodio odron i sanitet je ostao zarobljen. Novorođenče ima problema sa disajnim putevima i u teškom je stanju, a u sanitetskom vozilu nije bilo dovoljno kisonika da bi se čekalo na raščišćavanje puta.

U vozilu je bilo rezervi kiseonika za bebu za oko sat vremena, pa je evakuacija bebe hitno naređena.

Ministar Lončar i ministar odbrane Bratislav Gašić su odmah reagovali i na mesto odrona je upućen vojni helikopter da preveze bebu u Beograd na Institut za majku i dete.

Odron u mestu Pivnice zatvorio je u potpunosti Ibarsku magistralu oko 21.00, a put je bio potpuno neprohodan do 23.00, kada je raščišćena jedna traka. Saobraćaj na Ibraskoj magistrali, između Kraljeva i Raške, sada se odvija naizmenično jednom trakom.
N1