Папа Фрањо и патријарх Кирил позвали на хришћанско јединство

071523
ХАВАНА │ Папа Фрањо и руски патријарх Кирил позвали су међународну заједницу да заштити хришћане од напада на Блиском истоку.
Двојица поглавара такође су позвала на обнављање хришћанског јединства, јавио је АФП.

„У многим земљама Блиског истока и Сјеверне Африке читаве породице, села и градови наше браће и сестара хришћана бивају потпуно истребљени и уништени“, навели су двојица поглавара у заједничкој декларацији након сусрета у петак у Хавани, преноси Ројтерс.

„Њихове цркве су варварски опустошене и опљачкане, споменици уништени, реликвије изложене светогрђу“, наводи се у декларацији.

Двојица поглавара говорили су о нападима на хришћане у свјетлу насиља које врши Исламска држава, наводи Ројтерс.

„Надамо се да ће наш састанак допринијети поновном успостављању јединства какво жели Бог“, навели су у заједничкој декларацији након историјског сусрета у Хавани, првог послије готово хиљаду година од раскола двије цркве, наводи АФП.

Како преноси агенција Тас с, папа је након састанка рекао да се у њиховом дијалогу осјећало присуство Светог духа.

„Разговарали смо као браћа, јер ми имамо исту вјеру и трагамо за истим путем. Разговарали смо веома искрено и отворено. Уверавам вас да сам у том дијалогу осјетио присуство Светог духа“, казао је папа, наводи Тас с.

Патријарх и папа су оцијенили да је обнова хришћанства у Русији и многим земљама источне Европе без преседана, наведено је у заједничкој декларацији. Они су изразили наду да ће раскол међу православним и хришћанима у Украјини бити превладан на основу канонских норми и саопштили да унијаћење није пут ка обнављању јединства цркве, преноси Спутњик.

У заједничкој декларацији су позвали своје цркве да не подржавају даљи развој сукоба у Украјини.

Православна и католичка црква могу активно да раде заједно, изјавио је патријарх Московски и цијеле Русије након састанка.

„Провели смо два сата у отвореној, братској дискусији, са пуним разумијевањем оговорности за своје цркве, за свој вјерујући народ, за будућност хришћанства и за будућност цивилизације. То је био веома садржајан разговор који нам је помогао да се међусобно разумијемо“, рекао је патријарх Кирил.

Папа Фрањо и руски патријарх Кирил размијенили су поклоне који имају дубоко симболичко значење. Папа је патријарху Кирилу донио реликвијар у којем су мошти Светог Ћирила Александријског који је живио у 5. вијеку и кога поштују и католичка и православна црква, преноси АП.

Патријарх Кирил је папи Фрањи поклонио малу реплику иконе Богородице Казанске. Казанска икона Мајке Божије сматра се једном од чудотворних православних икона и веома је поштована у Русији. Сматра се заштитницом не само Русије већ човкечанства, мира и правде.

Руски патријарх Кирил и папа Фрања састали су се синоћ у Хавани, што је први сусрет поглавара двије цркве од раскола 1054. године.

Они су се срдачно поздравили и пољубили прије почетка састанка.

„Састајемо се у право време и на правом мјесту“, рекао је патријарх Кирил, преносе руски медији.

Састанак је одржан у просторији на Међународном аеродрому Хосе Марти у којој је изложене заставе Ватикана и знамење поглавара Руске православне цркве.
Танјуг