Партијски подобни тјерају стручњаке

765-430-2cc4e83f41117bfdc19af8dc9ac35ef7

БАЊАЛУКА │ Бројни студенти у Републици Српској већ на првој години факултета планирају одлазак у иностранство, јер сматрају да овде немају перспективу.

У првом плану су приликом запошљавања, по оцени стручне јавности, партијски подобни, док су они стручни и политички неопредељни далеко од добијања радне књижице. Овакво размишљање је најизраженије код будућих лекара, али циљ да оду имају и они који се иоле разумеју у програмирање, грађевину, архитектуру, занате.

„Једва чекам да завршим факултет и тражим посао у некој од европских земаља, јер су доктори тамо тако добро плаћени да не морају узимати мито. С друге стране, овде не могу да се запосле ни у селима“, каже бруцош медицинског факултета Н.Ш.

Млади лекар Милош Михајловић напустио је посао у Дому здравља и већ три месеца ради у Немачкој.

„Када сам плату поделио са бројем пацијената које месечно прегледам, дошао сам до рачунице да ми држава плати свега 1,8 КМ по прегледу. Нисам имао могућности да напредујем без познанстава и драго ми је што сам напустио `тамни вилајет`“, каже Михајловић.

Слична ситуација је и у другим областима. Поређења ради, дипломирани васпитач у РС заради око 800 КМ, а у Немачкој је почетна плата до 2.500 евра. Пут иностранства оде најмање студената електротехнике и машинства, јер су дефицитарни на нашем тржишту рада.

Потпредседник Уније студената РС Горан Вучић каже да из Српске одлазе углавном студенти у чије је школовање држава уложила доста новца, те додаје да то није проблем студента, него система.

„школовање студента медицине, например, годишње кошта око 1.500 КМ. Држава фактички баца новац, јер не може да их запосли“, каже Вучић.

Из Републике Српске одлазе најбољи и најобразованији, што је велики губитак, сматра демограф Стево Пашалић.

„Оно што се унутар РС може поправити, а неће, јесте да се на посао примају најбољи, а не по правилу најлошији, партијски подобни студенти. Садашњи трендови ће негативно утицати на све поре и сегменте нашег друштва“, каже Пашалић и додаје да је проблем направила власт која нема план за будућност.

Расте број незапослених лекара

Александар Кошпић, генерални секретар Савеза студената Медицинског факултета, каже да у здравству фали радне снаге, а ипак расте број незапослених лекара.

„Не знам да ли је узрок томе беспарица и чињеница да у буџетима немамо новца ни за њихове плате, али је за студенте то обесхрабрујуће. Зашто онда не прихватити посао у иностранству, где је почетна плата и до 5.000 евра“, каже Кошпић.

Блиц