Патријарх Иринеј је саслушавао свештенике

Нови детаљи о позадини смене свештенства цркве и Храма Светог Саве. Смењени клирици се бранили да новац није прошао кроз њихове руке.

555

БЕОГРАД │ Свештенике Цркве и Храма Светог Саве на Врачару саслушавао је лично патријарх Иринеј. Током разговора захтевао је да му предају мобилне телефоне. Саслушању је присуствовао само његов викар, епископ топлички Арсеније. Постављао нам је питања о црквеном новцу. Како се финансијама баве свега два свештеника, на већину његових питања нисмо имали одговоре.

Истрагу о злоупотреби новца у малој Цркви и Храму Светог Саве на Врачару овако описује један од свештеника смењених због сумње да је заједно са осталим клирицима присвојио више од 30.000 евра. Ова свота наводно је сакупљена током васкршње литургије и обреда дочека Благодатног огња из Јерусалима априла ове године. Оволики износ је, како наводе смењени свештеници, „надуван“, јер је тога дана у Храму Светог Саве било сакупљено неупоредиво мање новца.

Сав новац прикупљен од верника одлази у касу Патријаршије и свештенство са њим нема никаквог додира – објашњава саговорник „Новости“. – Постоји црквена благајна у коју се сливају сви доборовољни прилози. О томе се води документација и немогуће је да га било ко тек тако узме и стави у џеп. У нечијем је интересу било да сви ми будемо не само уклоњени, већ и обрукани. Зато је овај случај преседан који Цркви не служи на част.

Бивше свештенство Храма Светог Саве сматра да су жртве намештене афере у режији одређених кругова у Патријаршији. Они су огорчени што су кажњени, иако њихова кривица није утврђена. Уместо образложења добили су само налог о премештају у парохије у села у околини Београда.

Смени готово комлетног клира највеће српске цркве, по налогу патријарха Иринеја, претходила је вишенедељна истрага о начину располагања црквеним парама. У малој Цркви Светог Саве постављено је шест камера, исто толико у Храму, као и у канцеларијама Парохијског дома. На њиховом оку биле су иконе, места где народ оставља доборовољне прилоге, као и парохијске касе. У оба храма од ујутру до увече, чак и током литургија, дежурали су и људи са задатком да прате изношење новца.

Иако Патријаршија званично ћути о овом случају, у црквеним круговима се говори да је посреди једна од најозбиљнијих афера које су потресле СПЦ последњих година. Она задире у токове црквеног новца, али и у сукоб моћних лобија који постоје у Архиепископији београдско-карловачкој. У несвакидашњој смени врачарског свештенства многи виде и намеру појединих кругова да свештенике традиционалисте замене млађима, којима су блиске реформаторске идеје.
Извор: Вечерње НОВОСТИ