Патријарх Иринеј: Ми, Срби, немамо ближе од Хрвата

patrijarh Irinej

ПАКРАЦ l Жртву треба памтити, али треба бити способан опраштати, рекао је православним вјерницима патријарх СПЦ Иринеј за вријеме посјете Јасеновцу и Пакрацу.

Патријарх Иринеј у Хрватској је боравио са осталим епископима, а у манастиру Јасеновац први пут у историји одржана је сједница Светог архијерејског Синода, пише „Јутарњи лист“.

Централни догађај посјете представника СПЦ Хрватској било је сахрањивање четворице пакрачких епископа у Саборном храму Свете тројице у Пакрацу.

На самом обреду, уз мноштво верника, били су и хрватски министар културе Златко Хасанбеговић, као посебни изасланик предсједнице Колинде Грабар Китаровић, Милорад Пуповац, предсједник Српског народног вијећа Вељко Џакула, предсједник Српског демократског форума и бројни други званичници.

„Многи су хришћани изгубили свест и памет у себи и сви они који имају терет злочина морају потражити опроштење од Бога. Сви смо ми икона божја, сви смо ми деца божја. Срби су у овим крајевима доживели страшну трагедију, њихову жртву не смемо заборавити, али морамо опростити, да све оно што се овде догађало, више никада не догоди“, рекао је патријах Иринеј.

Патријах Иринеј вјерницима се обратио и у Јасеновцу гдје је подсјетио на убијене жртве. Он се заложио за повратак Срба у ове крајеве. Како је речено, у парохији Јасеновац има тек 11 православних вјерника.

Патријарх Иринеј је коментарисао и случајеве физичких напада на припаднике српске мањине у Хрватској посљедњих дана.

„Ми смо мислили да оно што се десило овде, да је то иза нас. Нажалост, квасац оних збивања изгледа да је остао и данас у некој мери“, навео је патријарх.

Хрватски министар културе је патријарха Иринеја и остале чланове Светог синода поздравио у своје име, али и у име предсједнице Грабар Китаровић и нагласио како упркос многим недаћама у историји, хришћанство настоји да шири мир и промовише и повјерење.

„Истински мир и помирење није пасивно толерисање, него рад на заједничкој будућности сарадњом и пријатељством зарад будућности и заједништва. То нам намеће приоритет јер заједнички нам је задатак и циљ сачувати људе и обновити живот у овим крајевима што моје министарство ради и на симболичан начин обнављајући сједиште Славонске епархије, цркву и двор у Пакрацу“, рекао је Хасанбеговић и додао како се, иако муслиман, веома радовао сусрету папа Фрање и московског патријаха Кирила, што је “знак наде и обнове наших свеукупних односа” .

Патријарх Иринеј захвалио му је на доласку ријечима како “ми, Срби, немамо ближе него вас Хрвате”, како “оно што се догодило међу народима мора бити опомена”, и позвао на “сарадњу за бољу будућност”.

Осим сједнице Синода у Јасеновцу, одржана је и информативна сједница Синода са Одбором за Јасеновац Синоде, на чијем је челу епископ Јован.

Главна одлука тог Одбора је проширење дјеловања на цијели Други свјетски рат.
НН