Penzionerima bolje u Albaniji, od Srbije lošija samo Ukrajina

520863_12_ff

BEOGRAD | Samo je Ukrajina u Evropi lošija od Srbije po kvalitetu života starijih osoba, objavio je Globalni pokret za prava starih osoba “Help ejdž”.
Na rang-listi koja obuhvata 96 država, Srbija je na neslavnom 78. mestu, gde joj “društvo prave” Venecuela, Turska, južnoafričke i azijske zemlje.
Kada je reč o regionu, Srbija je ubedljivo na najnižoj poziciji. Slovenija je na visokom 29. mestu svetske liste, Albanija na 53, Hrvatska na 67, a Crna Gora je odmah iza, na 68. mestu.
Najbolja država za stare je Norveška, slede Švedska i Švajcarska, a među prvih 10 su još Kanada, Nemačka, Holandija, Island, SAD, Japan i Novi Zeland. Stari najgore žive u Avganistanu, koji je poslednji na listi, zatim Mozambiku i u Pojasu Gaze.
Ovo istraživanje ocenjivalo je četiri kategorije za život i to: kvalitet života, povoljnost okruženja, zdravstveno stanje i sigurnost prihoda. U pogledu mogućnosti da pruži kvalitetan život starima Srbija je čak na 92. mestu. Povoljnost okruženja je nešto bolje ocenjena, pa je svrstana na 67. mesto. Nešto je bolja situacija sa zdravstvenim stanjem jer je Srbija tu na 62. mestu. Sigurnost prihoda stavila nas je na 49. mesto.
Izuzev Japana, koji je na devetom mestu, sve druge države u prvih 10 su iz zapadne Evrope, severne Amerike i Australije (Novi Zeland). Afričke zemlje čine polovinu zemalja sa najnižim rangom. Ove zemlje, među kojima je i Srbija, imaju najniže ocenjene mogućnosti za kvalitetan život i zdravstveno stanje svojih starih.
Polovinom veka u Srbiji 36,4 odsto penzionera
Prema očekivanom procentu populacije starije od 60 godina, koji je uradio “Help ejdž”, u poređenju sa trenutnih 21,6 odsto, u Srbiji za 36 godina biće 36,4 odsto stanovništva u penziji. Njihov broj je i sada veći od broja zaposlenih, a najniže penzije daleko su od dovoljne i potrebne sume za život. Tako je prosečna penzija za gotovo milion i po penzionera u Srbiji u julu bila 26.312 dinara, a više od pola miliona penzionera prima penziju nižu od 20.000 dinara.
Blic